[Àudio][Efemèride] L’estiu del 1982 els veïns de Calella es queixaven de que l’aigua de la platja estava bruta

"Naranjito" era la mascota del Mundial de Futbol de 1982
"Naranjito" era la mascota del Mundial de Futbol de 1982
▼ Descarregar l'arxiu d'àudio

Agost de 1982. Queixes dels veïns de la ciutat als diaris. D’ una banda, els aldarulls al Passeig de Mar amb l’augment del trànsit que han posat fi, diuen, a la pau que es respirava en aquest emblemàtic indret. De l’altra, el que sura a l’aigua del mar des de fa dies i l’abocament d’aigües fecals a la platja degut al mal estat de les canonades… Cada cop hi ha més persones a Calella però el clavegueram és el mateix de sempre… El 1982 és l’any en que triomfen dues icones, el “Naranjito” la mascota del Mundial de Futbol i Michael Jackson amb el seu àlbum “Thriller”.

Aquell dia ens llevarem amb queixes dels veïns a la premsa pels aldarulls i la polseguera que fan els cotxes passant pel costat del passeig de Mar. Hi ha un carta d’ un veí anònim que afirma que el passeig és un espai per gaudir de la calma i el mar i aquest fet es fa impossible perquè el gelat acaba ple de pols. Afirma que el remei és tallar el trànsit als vehicles. Un altre remei, afirma, que es vagin posant entrebancs (el veí potser pensava ja en posar-hi les famoses bandes rugoses.

Un altra de les queixes és que les aigües residuals van al mar. Diu que les visites de turistes han ajudat a modernitzar el poble però que hi ha moltes coses que estan com abans i amb l’ increment de població és cada cop més angoixant.
Diu el veí que és fàcil de veure què passa «si vas resseguint el mar fins a la Roca Grossa es veu que canvia del color i es veu de lluny que hi ha aigua residual i que hi sura la brutícia. Tot plegat, passa a llocs on abans els calellencs ens banyàvem i pescàvem i ara és impossible. La raó són canonades curtes, que no donen a l’abast per al seva amplada o que estan trencades…»
Diu que de moment, tenim sort que els turistes no hi entenen i no «es posen les ulleres de veure la brutícia».

El 1982 es reobren les Coves d’Altamira.
España se incorpora a la OTAN.
El 1982 és l’any del Naranjito i el mundial de Futbol que va guanyar Itàlia.
Michael Jackson posa a la venda el seu àlbum Thriller i es converteix en un èxit mundial.


Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat