Avui ha estat el dia més calorós de l’any

La gespa de la plaça Dolors Pujol acusa la sequera

La temperatura a Calella ha arribat als 31.4º a les 12 en punt del migdia, i aquesta xifra ha estat la més alta no només del que portem d’estiu sinó també de tot l’any.

sol-radiante-de-mediodia2L’excepcionalitat de les temperatures d’avui, juntament amb les de ja fa uns dies, radica en el fet que ja som setembre i haurien de baixar les temperatures respecte als mesos de juliol i agost. Però no ha estat així. Les tres darreres nits han estat tropicals i les mínimes a Calella no han baixat del 24 graus, amb una gran xafogor ambiental. La costa maresmenca està tenint temperatures anormals per l’època.

El meteoròleg del Consell Comarcal, Joaquim Serra, ha dit que no es recorda un setembre tan càlid des de l’any 1988, i ha explicat que no es vivien temperatures tan altes en temps d’estiu des de fa uns anys. “Hauríem d’anar uns quants anys enrere per trobar una temperatura semblant. Per exemple al juny del 2014 es va arribar a 33’9 graus de màxima i al juny del 2010 a 33’8. I al juliol del 2010 33’2. Hauríem d’anar anys enrere per trobar, al llarg de l’estiu -ja no parlo del mes de setembre- una temperatura tan alta“.

Aquestes altes temperatures venen acompanyant un fort episodi de sequera a casa nostra. En tot el que portem d’estiu han caigut només 22’5l/m2 quan l’any passat en van caure 227 i 161litres/m2 l’any 2014. Els anys 2012 i 2013 si que van ser més secs, però no tant com l’estiu actual. “Des del punt de vista de precipitacions també és un any força excepcional, la veritat. Sequera important. De fet ara mateix tots els observatoris del Maresme estan al voltant d’uns 200 o freguen els 300l/m2 -estem parlant d’observatoris com el del Montnegre, que la mitjana de precipitació que té és de 650-700 litres-. Per tant estaríem parlant d’un terç encara no de la precipitació que acostuma a caure al llarg de l’any“.

L’hivern també va ser eixut i suau, i a la primavera si que va ploure la quantitat normal, però l’estiu està sent extremadament sec. Cal confiar, doncs, en la tardor, per pal·liar la manca de pluja, però Quim Serra diu que els mapes no donen gaires alegries per als qui volen que vingui la fresca. Serra: “Ja ho veurem. De fet encara queden mesos perquè acabi l’any i ha d’arribar la tardor, que estadísticament és l’època més plujosa, però ara per ara, si mirem els mapes a mig i llarg termini dels models de predicció climàtica que donen l’evolució a llarg termini, no ens fa ser massa optimistes. La veritat és que es veu tot bastant eixut i molt més càlid del normal“.

Quim Serra apunta que el canvi climàtic s’ha accelerat i la temperatura global del planeta ha pujat 6 dècimes respecte a l’any passat, i això que pot semblar poca cosa és extremadament rellevant i perillós en algunes zones de la Terra.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *