Calella, el focus del turisme ‘Yeyé’

Entre altres municipis, Calella va ser una de les destinacions preferides pels turistes entre els anys 60 i els 80. Així es pot observar en el llibre ‘El Maresme Yeyé’, d’Alexis Serrano i Xavier Nubiola. El text és un recull de postals i altres materials turístics que permeten reflexionar sobre el període, els encerts i desencerts que hi va haver amb l’aparició del turisme de masses. Més de 400 imatges són les que ofereixen al lector aquesta visió de la comarca i del municipi.

Entenem per ‘turisme Yeyé’ aquell que coincideix cronològicament amb l’adveniment del turisme de masses. En el mateix moment al nostre país van coincidir l’augment de turistes i el sorgiment del moviment cultural ‘Yeyé’. Aquest és aquell que neix de l’impacte de la música pop anglesa, sobretot amb grups com ‘The Beatles‘.

Tal com indica Alexis Serrano, un dels autors del llibre i director de l’Arxiu Comarcal, fins aquell moment, Calella havia estat sempre un lloc predilecte per l’estiueig de les classes altes. A partir de la dècada dels 60 tot el Maresme, amb Calella al capdavant, es converteix en el focus del turisme de les classes mitjanes europees.

Fa que Calella, que havia estat un lloc predilecte per l’estiueig de les classes econòmicament solvents de Barcelona, a partir dels anys seixanta es converteixi, juntament amb el Maresme, en un dels pols d’atracció turística.

Tot i que aquest augment de turistes és beneficiós econòmicament pel país, també comporta un gran impacte paisatgístic i mediambiental. En aquest sentit, Serrano detalla que el llibre convida el lector a reflexionar sobre el període, els encerts i els desencerts que deriven de l’aparició del turisme de masses.

És veritat que el turisme ha generat molts beneficis per la comarca, però també ha generat molts problemes. Potser abans no és valorava, però ara sí que valorem l’impacte paisatgístic, sobretot, i mediambiental. Aquest llibre ens convida a reflexionar sobre el període i els encerts i desencerts que hi va haver.

‘El Maresme Yeyé’ és un llibre que recull de postals i materials turístics com els adhesius que hi havia als hotels o els posagots dels diferents establiments. En ell es troben agrupades postals iròniques i humorístiques sobre com es veien les extravagàncies dels turistes. L’autor explica que el llibre agrupa més de 400 elements que donen una visió concreta de la comarca. Entre els municipis que hi surten, Calella és un dels més representats.

D’aquesta col·lecció de més de 4.000 materials, hem fet una selecció de més de 400 imatges que ofereixen una visió de la comarca. S’ha de dir que Calella està sobrerepresentada perquè de la totalitat de les postals, Calella ocupa gairebé un terç de les postals que es van editar en aquella època.

Això és així, segons diu, perquè Calella va ser la capital ‘indiscutible’ del turisme al Maresme. De fet, afegeix que encara ho és, malgrat que els turistes busquen un turisme diferent, més refinat.

Va ser la capital indiscutible i, de fet, encara conserva d’alguna manera aquesta capitalitat. Sobretot ara es busca un altre tipus de turisme, un turisme més familiar. També de sol i platja, però que busca altres elements en el patrimoni o la història. És un turisme més refinat.

El llibre es pot trobar a totes les llibreries de la comarca i punts de venda concrets. A més, els interessats també el poden trobar a la web de l’editorial Efadós, que és qui l’ha produït.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *