Calella entra a la Festa Major de la Minerva amb un pregó sardanístic carregat d’emotivitat

Els orígens i el futur de la sardana, amb l’Agrupació Sardanista i el recentment desaparegut Josep Riera de fil conductor, van centrar el relat del pregó que va donar per inaugurada oficialment, divendres a la nit, la Festa Major de la Minerva de Calella. La Capitalitat de la Sardana i dues efemèrides com el 65è aniversari de l’entitat i la celebració del 88è Aplec de Calella, l’Aplec Pairal de Catalunya, han motivat que aquest 2015 la dansa nacional catalana i la música de cobla omplíssim un lluït pregó, carregat d’emotivitat.

Mercè i Laura Riera, filles del qui va ser president de l’Agrupació Sardanista de Calella, Josep Riera, van exercir de pregoneres de la Festa Major de la Minerva 2015, divendres a la nit a la Plaça de l’Ajuntament. El seu va ser un relat que, partint dels orígens i l’arrelament de la sardana a Calella -a partir d’un text recuperat del mestre Francesc Grau i Viader-, passant pel naixement i la vitalitat que va prendre l’Agrupació Sardanista de Calella, donava un clar missatge a les noves generacions, a qui encoratjava a garantir el futur de la sardana i que aquesta vagi sempre de bracet i vinculat al nom de la ciutat.

“El pare ja no hi és però estava convençut que era molt important treballar en favor del relleu i donar a gent amb noves idees, per no caure en l’estancament. I que calia confiar en generacions més joves (…) La sardana és una dansa amb història, amb present, però és i volem que sigui una dansa de futur”, va assegurar Laura Riera.

“És compromís de tots que el nom de Calella i el de la sardana continuïn anant de bracet i no deixin mai d’agafar-se les mans. És el nostre desig. Va ser el del nostre pare. I esperem que sigui també el vostre”, va concloure Mercè Riera.

La potència de la tenora de Jordi Paulí en una Plaça de l’Ajuntament a les fosques va ser la brillant arrencada a la nit, pel qual va actuar de mestre de cerimònies el personatge de Vicenç Bou, compositor de Record de Calella. Aquesta va ser l’última de les peces que es van interpretar durant el pregó, i va ser a conjunt i de la mà dels Grallers de la Colla calellenca -en una actuació inèdita a la ciutat-, el Cor Laetare i l’Escola de Cobla Ciutat de Calella que, després de molts anys, va tornar a reunir els seus membres per aquesta ocasió especial.

Espectacular també va ser les ballades a càrrec de la Colla Antaviana de Tordera, de la qual en formen part els calellencs Queralt Pedemonte i Ricard Lloret. A manera de comiat, i sobre l’escenari central situat just a sota de la balconada de l’Ajuntament de Calella, van ballar d’exhibició amb punts lliures la sardana Terra de Cavallers d’Enric Ortí. Una demostració de fortalesa i modernitat, que és alhora símbol del camí que Calella, Capital de la Sardana 2015, vol que prengui i trepitgi la dansa per garantir-se’n el futur.

El pregó va donar pas després a la part més protocolària, amb l’entrada a plaça de les figures de la Colla de Geganters i Grallers de Calella. Primer La Llopa i després els gegants Quirze i Minerva, amb el Ballet dels Gegants de Calella, van aixecar aplaudiments i engrescar la plaça, disposada a brindar per l’inici de la Festa Major de la Minerva. Com és tradició, el gegant va oferir la bóta de vi a les autoritats situades al balcó de l’Ajuntament, que van alçar-la i xerricar.

L’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, va adreçar-se llavors als veïns per desitjar-los una bons dies de festa. “La catalanitat que ha demostrat al llarg dels anys i dècades Calella, ha tingut el segell especial que ha aportat l’Agrupació Sardanista. En el nostre país i en aquests moments i setmanes especials que vivim, volem posar des de Calella el nostre gra de sorra, i davant les moltes coses que poden passar, demostrar al món, a Europa i a tothom que ens mira, que Calella és un poble que respira catalanitat”, va dir Candini en el seu discurs.

I amb focs d’artifici, arrencava la primera nit de Festa Major de la Minerva i també la de Barraques, que ahir va fer pujar a l’escenari de l’envelat de Mar als grups Tremendos i Apache

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *