Calella es dotarà d’una ordenança de paisatge urbà

imatge d'arxiu

El Govern Municipal ha anunciat que crearà una ponència per a l’elaboració de l’ordenança que regularà els elements que conformen el paisatge urbà de Calella, amb l’objectiu d’endreçar-los i millorar-ne l’estètica. Seran els integrants, entre els quals representants de tots els partits polítics municipals, els que en determinaran l’abast i les característiques de la regulació. De fet, el compromís de l’executiu de Montserrat Candini recull les propostes que, des de l’oposició, ERC i IC-V van plantejar durant la discussió de l’Ordenança Municipal de Convivència i via pública.

Calella no disposa actualment d’una normativa que reguli els elements que conformen i influeixen en la percepció del paisatge urbà de la ciutat. Un cas pràctic, què fer amb els rètols comercials quan s’ha extingit l’activitat que s’estava desenvolupant a l’interior del local. Així ho ha explicat el tinent d’Alcaldia Albert Torrent en una entrevista al programa Bon dia, després que des del Govern Municipal s’anunciés el compromís d’iniciar els treballs per a la redacció de l’ordenança de paisatge urbà.

“Tenim el compromís d’asseure’ns amb l’oposició i començar de zero a fer aquesta ordenança (…) Li correspon al tinent d’Alcaldia Sitjà, responsable de Territori, qui comandarà les sessions de treball”, ha especificat Torrent.

Mà estesa del Govern Municipal a treballar amb els partits de l’oposició, que alhora reclamen que la ponència tingui també participació tècnica i d’experts, i dels agents econòmics i socials que hi estiguin implicats.

L’abast i fins a quin punt s’arriba a concretar la regulació és un dels factors que haurà de determinar. “Hi ha gent que pot no entendre perquè l’Ajuntament pot privar-lo de pintar la façana d’un color o de fer segons què a la terrassa, o que només hi pot haver una antena parabòlica comunitària. Aquestes qüestions són les que s’han de decidir si s’inclouen o no, per això pot ser una ordenança més o menys exhaustiva”, ha precisat el tinent d’Alcaldia Torrent.

Des d’IC-V s’aplaudeix el gest del Govern Municipal de comprometre’s a tirar endavant aquesta ordenança. Entenen que això permetrà millorar l’atractiu de Calella afavorint les possibilitats del sector productiu –comercial i turístic–, donant un gir a un model econòmic “en declivi”.

“S’ha d’actuar essencialment en les façanes dels edificis i d’una manera específica en els cartells comercials. A Calella tenim aproximadament 400 comerços i hi ha un cert desgavell. El paisatge que ofereix, per exemple el carrer Església, és força desendreçat i poc atractiu per al possible client i la gent de Calella que hi passeja”, ha apuntat el regidor Sebastià Tejada.

Pel regidor ecosocialista, el procés s’hauria d’iniciar el més ràpid possible en la vessant de planificació i programar les reunions de la ponència per quan s’hagi acabat la temporada.

Garantir que el treball es farà de forma compartida i obrint-se a la participació és, per ERC, més important que el ritme en què es desenvoluparà el procés. La regidora Cristina Gómez, comparteix això sí que l’ordenança haurà d’actuar sobre qüestions d’àmbit públic i privat.

“Elements d’obra civil i mobiliari urbà, rètols comercials o fins i tot els solars abandonats dins el poble, l’impacte que tenen sobre el paisatge; i les antenes i altres elements que s’ubiquen a les façanes dels edificis particulars, com ara aparells d’aire condicionat, bombones de butà… Tot això té molt a veure amb la qualitat de l’espai públic i de percepció de benestar quan l’utilitzes com a ciutadà”, ha indicat Gómez.

ERC suggereix tenir en compte l’experiència d’ordenances de paisatge urbà que ja funcionen en d’altres ciutats per enriquir el debat, que demanen sigui transversal.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *