Calella homenatjarà diumenge les víctimes dels bombardejos de la Guerra Civil

Aquest any es compleix el 80è aniversari del mortífer atac de l’aviació italiana sobre la població de Calella, a les acaballes de la Guerra Civil. Van llançar quatre bombes sobre els carrers que conformen el casc antic, carrer Riera, Colom i Sant Isidre; provocant tres morts. Uns fets que es recordaran aquest diumenge en un acte que se celebrarà en ple carrer Riera, entre Turisme i Sant Isidre, a les 12 del migdia, i en el qual els familiars de les víctimes hi tindran un protagonisme destacat.

Xavier Gamell, impulsor d’aquest acte d’homenatge, ho explicava ahir al programa Ona Maresme.

La majoria de gent que parla són descendents de les víctimes o testimonis que han parlat de l’època, o que la bomba va caure a prop de casa seva. És molt punyent i dur.

A l’acte hi participarà l’historiador i escriptor Agustí Alcoberro, que farà una contextualització històrica dels fets de la Guerra Civil. S’hi ha previst l’assistència del responsable de la Direcció General de Memòria Històrica, organisme depenent del Departament de Justícia, i de la directora del Memorial Democràtic.

S’hi recitaran uns sonets commemoratius del poeta Josep Miracle, i s’interpretaran peces musicals de l’època, a càrrec de Núria Grima.

Xavier Gamell va recordar ahir al programa Ona Maresme que Calella va patir diversos bombardejos aeris. Només un va causar morts, i va ser a les acaballes de la Guerra Civil.

El bombardeig es va produir el 24 novembre del 38, dos mesos abans que arribessin els nacionals a Calella, el 31 de gener de l’any següent. Van venir a bombardejar la població civil, no hi havia cap cos militar, per fer mal, a sembrar el terror. Va ser l’únic bombardeig sobre Calella i amb víctimes. N’hi va haver sobre la fàbrica, que va provocar destrosses, o el Canàries que va metrallar a línia de costa.

El llibreter calellenc ha recuperat un diari de la que era la bibliotecària de l’època que testimonia els fets de la Guerra Civil a la ciutat. En ell hi llistava tots els bombardejos que es van patir, quan la població es resguardava als refugis antiaeris, i relatava com això afectava l’activitat de l’equipament.

Escriu la bibliotecària: ‘Bombardeig italians procedents de Palma de Mallorca que es dirigeixen a Calella, Mataró i Barcelona; van llançar bombes incendiàries sobre Mataró, Premià de Mar i Perelló’. I al final, diu: ’24 de novembre del 38. Bombardegen la població a la matinada. A la tarda té lloc l’enterrament de les víctimes’.

Per recordar les tres víctimes mortals del bombardeig del 24 de novembre del 1938 s’inaugurarà un monòlit al lloc on van caure les bombes.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *