Calella, encara lluny dels objectius europeus en recollida selectiva

Contenidors del Passeig Manuel Puigvert (octubre del 2022)

La separació dels residus no arriba al 50% de mitjana al Maresme, que és l’objectiu fixat per la Comissió Europea per a un desenvolupament sostenible, i que s’incrementarà fins el 55% en tan sols dos anys. L’any 2022, a la comarca va ser del 46%, i a Calella, del 42,44%. Així ho ha donat a conèixer el Consorci de Residus del Maresme, a partir de les dades aportades per l’Agència Catalana de Residus. Amb tot, hi ha dues poblacions maresmenques que treuen molt bona nota en recollida selectiva: són Argentona, amb el 86,59% i Arenys de Munt, amb el 75,54%. En tots dos casos tenen implantat el sistema porta a porta. Altres disset, arriben a la meitat; i la resta es queden per sota.

L’any 2022, el 46% dels residus municipals del Maresme es van recollir de forma separada. La xifra se situa quatre punts per sota en el cas de Calella: només 5.244 de les 12.357 tones de residus generades. Equival a 270 tones per habitant a l’any. Són dades de l’Agència de Residus de Catalunya.

Per fraccions, la més important va ser l’orgànica. El conjunt de calellenques i calellencs van dipositar dins els contenidors marró de recuperació que hi ha repartit per la ciutat un total de 1.983 tones de residus. Li van seguir els voluminosos/fusta (906 tones), paper i cartró (864 tones) i vidre (719 tones).

Pel que fa a la fracció resta – que es porta a la planta de valorització energència i s’incinera –, a Calella durant l’any 2022 va concentrar un total de 7.113 tones de residus.

Calella se situa en el grup de sis poblacions maresmenques que van superar el 40% de la recollida selectiva. Hi ha també Caldes d’Estrac, Sant Cebrià de Vallalta, Palafolls, Malgrat de Mar i El Masnou. Ni tan sols hi van arribar Pineda de Mar (39,53%), Premià de Mar (39,34%), Sant Iscle de Vallalta (36,37%), Mataró (35,01%) i Santa Susanna (26,42%). A l’altre extrem, totes les que van superen el 50% i, per tant, assolir els objectius comunitaris en matèria de separació de residus. Els que van treure millors resultats són Argentona (86,59%) i Arenys de Munt (78,54%), dues poblacions petites on hi ha implantat el sistema porta a porta. Les segueixen Cabrera de Mar, Canet de Mar, Teià, Sant Pol de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt, Alella, Arenys de Mar, Dosrius, Vilassar de Mar, Premià de Dalt, Tordera, Vilassar de Dalt, Òrrius i Cabrils.

El director de Maresme Circular del Consorci de Residus de Catalunya, Carles Salesa, ha explicat els municipis maresmencs més grans són els que, a dia d’avui, encara presenten més marge de millora i que, per això, cal avançar en la implementació de sistemes més eficients de recollida com el porta a porta o els contenidors intel·ligents si es vol arribar al 55% de reciclatge que marca la Unió Europea de cara al 2025.

De les dades extretes, n’hi ha una de positiva sobre la generació de residus municipals. Va caure més d’un punt durant el 2022, situant-se en els 1,42 quilos de brossa per habitant i dia.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *