L’Ajuntament demana al president Aragonès compromís econòmic amb el nou hospital

El projecte d’ampliació del Sant Jaume i la museïtzació del jaciment romà del Roser han posat d’acord a gairebé tots els grups municipals de l’Ajuntament de Calella, que han adreçat una carta al president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, per demanar-li que el pressupost català del 2024 contempli partides per al desenvolupament de les dues iniciatives que els signants consideren de vital importància per al futur de la ciutat. Junts i PSC – els partits del govern de coalició municipal –, Estimem Calella, Calella en Comú Podem, el PP i la CUP l’han subscrit. Se n’ha desmarcat Esquerra Republicana – el partit que governa a la Generalitat de Catalunya – que ho titlla de populista.

Per iniciativa de l’alcalde Marc Buch (Junts), sis dels set partits amb representació municipal han signat la carta que l’Ajuntament ha adreçat al president Aragonès perquè els projectes d’ampliació de l’hospital Sant Jaume i de museïtzació del jaciment romà del Roser s’incorporin al pressupost català del 2024. A més, per al segon es demana una xifra concreta: 1.525.000 euros.

Buch ha declarat a Ràdio Calella TV que la voluntat ha estat la de traslladar un missatge d’unitat a qui té la potestat de confeccionar els comptes. Assegura que la carta no entra en consideracions polítiques per tal d’aconseguir el màxim consens, que finalment no ha estat possible. La subscriuen els portaveus dels grups municipals de Junts, PSC, Estimem Calella, Calella en Comú Podem, el PP i la CUP.

El que hi veig és intencionalitat per part del govern i de la resta de grups polítics de mostrar un missatge d’unitat envers dos projectes que són de vital importància per a Calella. Si tothom hi està d’acord menys un, potser hauria de donar explicacions qui se’n desmarca.

Esquerra Republicana ha donat les explicacions de forma pública. El cap de l’oposició, Xavier Ponsdomènech, ha dit a RCT que no comparteixen ni el fons ni les formes de la demanda que es fa arribar al president de la Generalitat, sinó que això s’hauria d’inscriure en la negociació pressupostària des dels grups parlamentaris de cadascun dels partits.

Ha explicat que se’ls proposa signar la carta fa poc més de 10 dies al final d’una reunió de portaveus sobre els temes que es tractaran a la pròxima sessió plenària, fet que considera “poc rigorós”. Com també que hores d’ara no hi ha cap document tècnic sobre la museïtzació del jaciment del Roser que sustenti la petició econòmica que es trasllada, superior al milió i mig d’euros. Per tot plegat, Ponsdomènech afirma es tracta d’un nou gest “populista” de l’alcalde Buch.

Es buscava una imatge populista, que ara li estem veient molt a l’alcalde i ens preocupa (…) Es fa una carta als Reis per al projecte del Mujal, sense rigor, perquè no hi ha cap estudi tècnic pel mig. Si vol arribar a un consens municipal per fer unes peticions, s’han de treballar prèviament.

Els projectes pels quals es demana el compromís econòmic de la Generalitat de Catalunya aquest 2024 – ara que s’ha obert la negociació pressupostària i que el Govern d’Esquerra Republicana està en minoria – són el projecte de museïtzació del jaciment romà del Roser i el d’ampliació de l’hospital comarcal Sant Jaume. L’Ajuntament demana al president que hi hagi una consignació per a l’encàrrec del projecte executiu, tal com explica Buch.

És important per demostrar que tirarà endavant tot allò que estan dient. Per la tranquil·litat nostra però sobretot de la ciutadania. La millor mostra de compromís és que en el pressupost de la Generalitat de Catalunya del 2024 hi hagi aquests diners, com estic segur que hi seran.

Des d’Esquerra Republicana, Ponsdomènech manté que aquesta ja és la intenció del govern català.

Ens mantenim, i si més no sempre hi haurà una justificació. I deixi’m fer una pregunta: Si Junts tingués la presidència de la Generalitat, també haurien enviat aquesta carta? Creiem que no.

La carta es va remetre el passat divendres 19 de gener. L’alcalde Marc Buch confia que el president Aragonès hi donarà resposta, i que aquesta serà positiva per als interessos locals.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *