Calella reclama un tipus reduït de l’IVA per al sector turístic

Imatge d’arxiu
Imatge d’arxiu

Amb els seus vots, Junts per Calella i Esquerra han permès l’aprovació d’una moció de suport al sector turístic, que va entrar d’urgència en el debat plenari de dijous passat. S’insta a la Unió Europea i al Govern espanyol a reforçar la dotació pressupostària dirigida a la recuperació de l’activitat turística, valorant el pes que té dins l’economia del país. També a incentivar-la per mitjà de la reducció del tipus d’IVA que s’hi aplica.

La proposta presentada per Junts per Calella reclama aquesta modificació fiscal i que es flexibilitzin els ERTOS fins a finals del 2020. L’alcaldessa Montserrat Candini va defensar-ne la necessitat posant de relleu que el turisme és un sector clau per a l’economia del país. I ho va fer aportant aquestes dades:

És un sector econòmic principal del país, que perdrà 15.000 milions d’ingressos per l’impacte de la pandèmia. Entre 90.000 i 150.000 llocs de treball perillen a Catalunya per la restricció de moviments i la por a viatjar. Cal recordar que el turisme estranger aporta uns 21.300 milions d’euros anuals enfront dels 3.840 milions del turisme interior de Catalunya o el procedent de la resta de l’Estat espanyol.

Només Esquerra va donar suport a la moció, tot i recalcar que caldria també impulsar mesures de reactivació per a altres sectors econòmics, que igualment ho necessiten. En aquesta ocasió, no hi va haver unitat entre els socis del Govern Municipal perquè el PSC es va abstenir, votant el mateix que Calella en Comú. La CUP i Cs hi van votar en contra.

Comuns i la CUP van ser especialment crítics amb la idea d’aplicar un tipus reduït d’IVA, advertint de l’impacte que podria tenir a nivell de recaptació estatal.

Sebastián Tejada, portaveu CeC:

No estaríem a favor de l’IVA reduït perquè el pagador final té capacitat per fer turisme i les reconstruccions les han de pagar les persones que estiguin en condicions de contribuir. Si apliquem el criteri al sector turístic també hi hauríem de fer amb d’altres, i al final tindríem seriosos problemes de finançament.

Núria Freixas, portaveu CUP:

El turisme el pot exercir qui té capacitat econòmica i no pot ser que el reduïm perquè permet que tinguem serveis com l’educació i la sanitat.

La moció de suport al sector turístic, aprovada en la darrera sessió plenària, inclou també la petició a la Unió Europea perquè activi el Fons de Recuperació Europeu i que l’Estat transfereixi 7.500 milions d’euros dels fons europeus.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat