Calella recorda les víctimes del nazisme

Avui es compleixen 76 anys de l’alliberament del camp de concentració nazi de Mathausen. Només tres dies abans de la capitulació del Tercer Reich, les tropes americanes van entrar al primer camp de concentració que va funcionar com a camp d’extermini des del començament de la Segona Guerra Mundial. Allà hi van morir militants polítics, resistents russos, polonesos, objectors de consciència i persones de totes les nacionalitats, catalans també; però sobretot jueus, seguint el Pla de la Solució Final del règim nazi. Aquest matí s’ha fet a Calella un acte de record i d’homenatge a totes les víctimes.

2K5A3226L’alcaldessa de Calella i altres membres del Govern Municipal han fet una ofrena floral al refugi antiaeri del Parc Dalmau per commemorar el Dia d’Homenatge als espanyols deportats i morts al camp de concentració nazi de Mauthausen. Montserrat Candini ha assenyalat la responsabilitat que tenen totes les institucions de mantenir viva la memòria d’un dels episodis de més horror i dolor per a la història de la humanitat. Ha parlat de la doble obligació moral i política de l’Ajuntament de Calella envers la ciutadania.

La obligació moral és recordar al conjunt de la ciutadania que quan parlem de memòria històrica és la local i la de tot el món. I la obligació política per donar compliment a l’acord del Ple pel qual ens van comprometre a recordar aquestes dades i episodis. Perquè no es repeteixin mai més i per mostrar el respecte a les víctimes i als seus familiars, i per a tots els que defensen la pau i la convivència.

L’ofrena floral s’ha fet en un dels indrets de Calella que millor exemplifica l’horror de la guerra. Al refugi antiaeri del Parc Dalmau s’hi amagaven els veïns quan l’aviació italiana, aliada del règim franquista, bombardejava pobles i ciutats a les acaballes de la Guerra Civil espanyola.

L’alliberament de Mauthausen

El 5 de maig del 1945 les tropes americanes entraven a Mauthausen, un dels darrers camps del Reich que fou alliberat. Entre l’eufòria i les banderes de diverses nacionalitats es desplegà una pancarta confeccionada amb llençols trobats als magatzems dels republicans, amb la inscripció feta pel dibuixant comunista Francesc Teix: “Los espanyoles antifascistas saludan a  las fuerzas libertadoras 

 Presoners alliberats del camp de concentració de Mauthausen / Cpl Donald R. Ornitz, US Army

Presoners alliberats del camp de concentració de Mauthausen / Cpl Donald R. Ornitz, US Army

 

La majoria dels més de nou mil republicans espanyols i catalans que es calcula que foren deportats a camps de concentració van ser destinats al camp de Mauthausen. Altres camps amb presència de deportats foren els de DachauBuchenwaldSachsenhausen, Bergen-Belsen i Ravensbrück. (Font: Memorial Democràtic).

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *