Calella s’adhereix a la Setmana sense fum

dona fumant

Aquest dijous es celebra el Dia Mundial Sense Tabac i per commemorar-lo, Calella s’ha adherit a la Setmana sense fum. Enguany sota el lema «Viu a sac sense tabac», s’han organitzat tot un seguit d’activitats per sensibilitzar a joves i adults sobre el tabac.

La tècnica de prevenció de drogues i salut, Mar Latorre, ha detallat els objectius que es volen assolir amb la Setmana sense fum.

Aborda diversos objectius. El primer és animar a la gent fumadora a deshabituar-se del tabac, a prendre consciència dels riscos que suposa aquest hàbit, a retardar l’edat d’inici, és a dir, que l’adolescent i jove comenci cada vegada més tard a fumar i també a que la gent no comenci. Un altre objectiu que també volem assolir aquest any és prevenir i fer consciència a les famílies del fum de segona mà, és a dir, que intentin evitar, si són fumadors i pel que sigui en aquell moment no poden deixar de ser-ho, doncs que ho facin fora de casa, per tal de que els seus fills no siguin fumadors passius.

Latorre ha explicat que, segons l’enquesta Estudes, que es fa sobre els joves escolaritzats de 14 a 18 anys, l’edat d’inici de consum de tabac és els 14 anys, fet que indica que s’ha retardat lleugerament. També ha indicat que a Calella, entre un 26% i un 27% de la població, és fumadora.

Actualment estem al voltant d’un 26-27% de població fumadora. És una dada que en els darrers anys ha començat a baixar o s’està estabilitzant, sobretot arran de la llei de 2010 que va prohibir fumar a llocs públics i també fumar als llocs de feina, va fer que anés baixant aquesta dada. També la crisi econòmica, que cada vegada el tabac és més car i això també feia que la gent s’ho plantegés.

Durant els dies previs, s’han realitzat tallers de prevenció de consum de tabac a les classes de 6è de primària de les escoles de Calella i se’ls ha animat a enregistrar espots amb campanyes antitabac. El dijous 31 a la Sala de Plens de l’Ajuntament es farà el lliurament de premis del concurs d’espots.

Convoquem un concurs pels alumnes de 6è que fan els tallers de prevenció de consum de tabac que impartim el Dr. Mengíbar i jo mateixa a totes les escoles de Calella. Llavors els hi proposem que facin un espot, un petit anunci, que podria ser l’eix d’una campanya antitabac. Llavors ells ho graven amb el seu mòbil i decideixen quins continguts han de sortir. Ara ja els tenim i hem de triar quin és el millor i dos finalistes de les quatre escoles de Calella.

Dijous s’instal·larà una parada informativa a la plaça Vicenç Ferrer per donar assessorament sobre la deshabituació del tabac i per analitzar la capacitat pulmonar dels fumadors. Serà de les 16:30 h a les 18:00. També el dijous tindrà lloc una taula rodona sobre el tabac que es podrà seguir en directe per Ràdio Calella TV a partir de les 11:00 h, on hi participaran un infermer especialista en tabac, la cap d’àrea de llevadores de l’hospital de Calella, un farmacèutic i un exfumador.

Des d’avui i fins el dijous, es podrà veure l’exposició «Ja ho saps tot sobre el tabac» al vestíbul del CAP de Calella. Latorre ha explicat que tot i que es té molta informació, encara es dona credibilitat a falsos mites.

Mites com el que em diuen molt els nens de 6è: fumen a casa al menjador però quan jo no hi sóc. És igual, el fum ambiental i és el fum que després respiraran els nens, perquè es queda al sofà, a les cortines, al nòrdic… i tot això és un mite que es té. O també pensem que si fumo a sota de la campana o si fumo amb la finestra oberta… no serveix de res tot això. La única manera que tenim d’evitar-los el fum als nostres fills és fumar al balcó i amb la porta tancada del balcó.

La Setmana sense fum és una iniciativa de l’Ajuntament de Calella en col·laboració amb l’Àrea Bàsica de Salut (ABS).

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra amb la tècnica de prevenció de drogues i salut, Mar Latorre.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *