Calella tindrà 11 aparells desfibril·ladors repartits pel municipi

S’ha comprat un model que es caracteritza per la seva lleugeresa (pesa només 1,5 quilos), que garanteix l’agilitat de resposta davant un cas d’aturada cardiorespiratòria. Segons les indicacions del fabricant, el Philips HeartStart HS1 està proveït d’instruccions de veu, clares i senzilles, que guien a l’usuari durant el procés. També recorda de la necessitat de contactar amb els serveis d’emergències. El dispositiu realitza automàticament revisions del seu funcionament perquè estigui en correcte estat quan s’hagi d’utilitzar. La seva adquisició, per un import total de 24.805 euros, inclou també els associats de manteniment, formació i difusió.

Els aparells desfibril·ladors semiautomàtics s’instal·laran en diferents punts de Calella, tal com es demanava en la proposta ciutadana que va presentar-se i guanyar el procés del pressupost participatiu. En un primer moment es va plantejar la compra i col·locació de 13 dispositius al llarg del carrer Església, a la riera Capaspre o al Passeig Manuel Puigvert i el de Garbí. Un d’ells també amb caràcter mòbil dins d’un vehicle de l’ADF.

Finalment se’n compren 11, segons consta en l’acord de la Junta de Govern Local del 18 d’abril. La inversió de l’operació és de 30.014 euros, i se li han d’afegir altres 5.026 euros del cost dels tòtems de parets on es subjectaran.

Aquesta actuació consolida el projecte inicial Calella cardioprotegida que l’any 2014 va guanyar els pressupostos participatius de Joventut, mesos després de l’anomenat <em>cas Ballabriga. Un jugador del CB Calella va partir una aturada cardiorespiratòria al mig d’un partit i això el va deixar unes setmanes en coma. Després se’n va recuperar satisfactòriament, però l’impacte del succés va motivar que dues infermeres-instructores del Consell Català de Ressuscitació plantegessin un cicle de sessions informatives i formatives adreçades a les entitats esportives sobre les tècniques de reanimació i l’ús dels aparells.

Un DEA salva la vida d’un calellenc al polígon de Sant Pol de Mar

El testimoni de Jordi Arenas evidencia la importància de tenir unes nocions bàsiques sobre com actuar davant de les aturades cardiorespiratòries. El vam recollir fa unes setmanes a Ràdio Calella TV.

Arenas va ser el primer en socórrer un veí de Calella que en va patir a principis d’abril al polígon industrial santpolenc, on ell treballa. Li va practicar el massatge cardíac mentre rebia les instruccions dels tècnics mèdics del 112 –el telèfon d’emergències–. Llavors va arribar una patrulla de la Policia Local que portava el DEA, amb el qual van mantenir-lo fins al seu trasllat a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.

En una entrevista al programa La ciutat, va posar de relleu la necessitat d’instruir la població en aquestes tècniques bàsiques de reanimació i la creació de xarxes d’aparells en espais d’especial concurrència.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *