Campanya per declarar la sardana Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

La Confederació Sardanista de Catalunya posarà en marxa en els propers dies una campanya per demanar que es declari la sardana Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Així ho ha anunciat el president de la confederació sardanista, Joaquim Rucabado, durant la seva presència aquest diumenge a l’Aplec Pairal de Catalunya, l’Aplec de Calella.

Durant una entrevista a Ràdio Calella Televisió, Rucabado ha explicat que aquesta iniciativa reprèn la que es va fer fa 7 anys quan es van recollir signatures per declarar la sardana dansa nacional de Catalunya. Com que la legislació actual no ho permet, la campanya va quedar aturada i ara els sardanistes opten per reactivar-la demanant que aquesta dansa esdevingui Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Segons Joaquim Rucabado, fa un any que van començar a treballar internament tot i que ara es farà difusió i sensibilització pública a través dels aplecs que se celebren arreu del país. Rucabado recalca que ara és un moment d’impàs: “Des de fa un any estem treballant aquest tema tot i que ara es comença a fer públic, a fer difusió. Li agraïm a Calella que hagin posat la pancarta. D’aquí a pocs dies farem pública la campanya de conscienciació. Farem campanya també per recollir fons perquè serà un procés llarg i costós”. 

Joaquim Rucabado ha agraït la presència del president Puigdemont a l’Aplec de Calella i especialment el text que ha escrit per tal de ser llegit el proper 18 de juny, Dia Universal de la Sardana. Segons ell, l’actual Govern de la Generalitat aposta d’una manera decidida per la cultura popular i en especial per la sardana.

Per la seva banda, el president de l‘Agrupació Sardanista de Calella, Ramon Pedemonte, ha fet un balanç positiu de l’aplec d’enguany posant de relleu, d’una banda, la visita del president Puigdemont en un moment històric pel país, i de l’altra, els 90 anys de l’aplec degà de Catalunya: “Potser per ser els 90 anys hi ha hagut més gent. A més, hem regalat el got serigrafiat amb els 90 anys, potser això ha cridat més l’atenció”.

Ramon Pedemonte ha recordat que aquest ha estat el seu últim aplec com a president dels sardanistes ja que a la propera Junta de l’Agrupació Sardanista presentarà la seva dimissió per donar pas a altres persones. Tot i això, continuarà vinculat activament amb l’Aplec.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Calella també ha recordat el moment històric en què s’ha produït la visita de Puigdemont. Segons Montserrat Candini, s’ha tancat el cercle als 90 anys de l’Aplec amb la visita de Puigdemont i els 61 anys d’existència de l’Agrupació Sardanista de Calella. Candini parla dels valors d’agermanament de la sardana: “L’expressió màxima de la cultural popular mitjançant quelcom dels elements de la sardana, i com deia el president Puigdemont, agafant-nos les mans, sense mirar qui te l’agafa, sinó que tots plegats tirem endavant. Jo ho he viscut de manera especial i com un moment excepcional”.

Pel que fa a les properes activitats, l’Agrupació Sardanista de Calella ha programat per al 18 de juny, Dia Universal de la Sardana, una audició al passeig Manuel Puigvert amb la Cobla Principal de Cassà.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *