Candini: “Els ajuntaments no som el banc de l’Estat”

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu

El municipalisme català s’oposa a la voluntat del Govern espanyol de quedar-se amb el superàvit dels ajuntaments per afrontar els efectes de la pandèmia del coronavirus. A canvi, se’ls permetrà disposar del 35% de l’import en ajuts durant els dos pròxims exercicis. L’executiu de Pedro Sánchez s’ha posat d’acord amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) però li cal superar un últim tràmit: la validació del Congrés. Tant la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) com l’Associació Catalana de Municipis (ACM) han signat un document de rebuig a la proposta i demanen, a més, que es flexibilitzi la llei d’estabilitat pressupostària per poder respondre millor a l’actual situació de crisi. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha instat a tots els alcaldes que desobeeixin i no transfereixin els diners a Madrid. Des de Calella, l’alcaldessa i vicepresidenta de la FMC, Montserrat Candini, ha demanat respecte per l’autonomia dels ens locals i pel principi de subsidiaritat.

En declaracions a Ràdio Calella TV, Candini ha advertit que els ajuntaments del país no s’han de quedar sense els recursos que han anat acumulant amb esforç per tal de convertir-se en el banc del Govern espanyol.

El que reclamem com ajuntaments i com a entitats municipalistes és que ens donin suport i que se’ns respecti. Davant les conseqüències econòmiques i socials de la Covid-19, tenim per davant una situació molt i molt difícil com perquè uns i altres decideixin què s’ha de fer sobre els nostres romanents. Els ajuntaments no som el banc de l’Estat.

L’alcaldessa de Calella ha indicat que els diners estalviats pels ajuntaments s’han de gastar en polítiques de recuperació social i econòmica per superar la crisi del coronavirus. “Tothom demana que els ajuntaments posposin els impostos i s’augmentin les ajudes”, ha recordat Candini.

A Calella, i segons dades de tancament d’exercici del 2019, hi ha un superàvit de gairebé mig milió d’euros.

De superàvit, l’Ajuntament de Calella té 424.000 euros, i de romanent, 1,273 ME. Hem fet bona feina, hem tirat endavant elements de governança i polítiques de cohesió social, i aquests diners són dels nostres conciutadans.

A més de demanar als ajuntaments que no alliberin els diners del seu superàvit, el president de la Generalitat ha ordenat presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra la decisió del govern estatal i la FEMP.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *