Càritas Poblenou alerta d’una crisi de padrins que posa en perill la continuïtat del menjador social

Voluntaris del menjador social de Poblenou (imatge d'arxiu)
Voluntaris del menjador social de Poblenou (imatge d'arxiu)

Gairebé una quarantena de persones acudeixen a diari, a l’hora de dinar i de sopar, al menjador social de Poblenou que gestiona Càritas. És un recurs que es va obrir ara fa deu anys per iniciativa de mossèn Ramon Masachs, qui era el rector de la Parròquia de Sant Joan Baptista, i que se sustenta bàsicament a partir de les aportacions que fan particulars i empreses i, d’altra banda, dels voluntaris que s’encarreguen del servei. Aquest 2019 hi ha hagut un repunt important en la demanda -arribant a nivells del pitjor moment de la crisi econòmica- però coincideix també amb una davallada dels apadrinaments. Això, segons Càritas Poblenou posa en perill la seva continuïtat. Per evitar-ho es fa una crida perquè la gent els doni un cop de mà.

Juan Marín, president de Càritas Poblenou, preveu que acabaran l’any havent servit uns 10.000 àpats. Això representa un augment del 33% de l’activitat respecte el 2018.

Vam arribar a servir 11.000 àpats entre dinars i sopars. Després va baixar l’activitat fins que l’any passat va ser de 7.500 i avui ja hem passat dels 9.000 àpats, quan encara falta comptabilitzar tot el mes de desembre.

El problema és que en els últims anys s’han anat perdent padrins pel camí, alguns també pels efectes d’una crisi econòmica que persisteix. Això fa trontollar el projecte social del menjador perquè aquest tipus d’aportacions és un dels pilars que permet mantenir-lo obert a diari, oferint dinars i sopars a persones en situació de vulnerabilitat.

Actualment hi ha una crisi d’apadrinaments perquè hi ha gent que abans feia aportacions però ara no pot, per diverses circumstàncies. Ara estem notant aquesta davallada de diners que venen a partir dels apadrinaments.

Juan Marín ha assegurat en declaracions a Ràdio Calella TV que s’han vist obligats a recórrer a la guardiola d’estalvi que han pogut fer en els últims anys, però que s’està acabant. I que si la situació no es recondueix, el menjador social de Poblenou tindria els dies comptats.

Cada mes està faltant diners per pagar les despeses. Als proveïdors els anem pagant amb els diners que tenim estalviats de l’nici del projecte. Ara els estem gastant i si seguim a aquest ritme, l’any vinent haurem de tancar.

Des de Càritas Poblenou fan una crida per sumar nous padrins al seu projecte. Es poden fer donacions a partir de 5 euros, que és el que costa un àpat.

Al marge d’aquests ingressos, el menjador també es finança gràcies a les aportacions de les Càritas de Poblenou, Pineda de Mar i Calella, a més del consistori pinedenc. No reben cap ajut de l’Ajuntament de Calella, tot i que hi ha veïns d’aquí que en són usuaris. Marín ha expressat la seva voluntat de reunir-se amb l’equip de Govern i obtenir també el seu suport.

Estic segur que quan parlem tindrem el suport. Potser les persones que abans se n’encarregaven no havien contactat, o no havien pogut contactar-hi. Però ara sí que volem parlar.

El president de Càritas Poblenou ha recordat que el menjador social atén persones en situació de vulnerabilitat. Bàsicament aquells que no tenen accés a una cuina per preparar-se el menjar.

El 90% són gent de Calella i Pineda que han patit els efectes de la crisi econòmica i no poden tirar endavant. També hi ha qui no té sostre i no pot cuinar, i ve per poder menjar. I hi ha qui té una habitació llogada però no té cuinar. Aquest menjador està pensat per gent que, per les raons que sigui, no pot cuinar. Perquè si poden, el Banc dels Aliments ja els en dona.

Els interessants en col·laborar amb el menjador social poden trucar el telèfon 666 838 346 o dirigir-se al despatx parroquial de Poblenou, dijous de 19 a 20h.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat