Casos d’ansietat a l’Hospital de Calella relacionats amb l’1d’octubre

L’episodi de violència viscut el passat 1 d’octubre ha portat a algunes persones al servei d’ urgències de l’Hospital de Calella amb episodis d’ansietat. No solament es tracta de persones directament agredides per les forces de seguretat sinó familiars i coneguts que viuen amb angoixa la situació i estan patint episodis d’insomni.

La cap del servei d’urgències de l’ Hospital de Calella, Emília Cortés, explica que algunes persones van acudir al centre per les ferides i en dies posteriors hi han hagut de tornar per ansietat. Es afectats tenen problemes per dormir i recorden els incidents amb angoixa. A més, es mostren preocupats pel futur.

“Van venir per primer cop per ser atesos i algun, uns dies després, ha tornat a venir per una sensació d’angoixa, de dificultat en la conciliació de la son o despertar precoç, o sigui, insomni de diferents modalitats, o per una sensació de por de rebre represàlies ell o les seves persones més properes,… Una sensació preocupació, de manca de menjar, dificultat per dormir, que estan més neguitosos,…. que els ha canviat alguna cosa del seu estat anímic.”

A banda d’aquest fenòmen concret, Cortés explica que també es pot tenir ansietat davant l’ incertesa d’aquests dies. La doctora recomana a tots aquells que pateixin aquests episodis arran del que va passar l’ 1 d’octubre que acudeixin al seu Centre d’ Atenció Primària i ho tractin amb professionals. Afirma a més que en aquests casos, el més important és explicar-ho i ser escoltats.

“Escoltar-los. El més important és deixar-los que s’expliquin i que expliquin totes les sensacions que noten. Després tranquil·litzar-los perquè és evident que no és un tema físic i per tant no calen proves ni tractaments especials, i després, l’avantatge, doncs que ha estat una cosa puntual i de moment, retallada, és evident que pot deixar moltes més seqüeles a nivell de estrès, d’angoixa, ansietat o insomni, quan és una cosa reiterada en el temps i de molta intensitat.”

Cortés explica que en tractar-se d’episodis puntuals el més comú és que els símptomes desapareguin en pocs dies i recorda que en cap cas és convenient automedicar-se.

Podeu escoltar l’entrevista sencera fet per l’InfoMigdia a Emília Cortés aquí :

De fet, aquests dies hi ha moltes persones que davant el moment d’incertesa que vivim a Catalunya tenen alguns símptomes similars. Segons els experts, sovint es poden viure episodis col·lectius de preocupació i certa por que ens costen de gestionar.Es tracta d’una sensació de perill després de veure tot el que passa a la televisió seguint durant hores l’actualitat, visionant violència i sobre tot per la incertesa. En aquest sentit, la psicòloga Núria Tortós, recomana intentar desconnectar d’aquests temes d’actualitat en la mesura del que sigui possible, sortir a fer activitats a l’aire lliure i relacionar-se amb aquelles persones de confiança que ens fan sentir tranquil·litat.

Li hem fet una entrevista a l’ InfoMigdia que podeu escoltar aquí :

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *