Com canviaran els preus al 2019?

La proximitat de les eleccions, que es celebraran d’aquí cinc mesos, ha moderat la pujada de les tarifes. Hi ha augments de preus, però alguns es congelen. També cal tenir en compte els canvis anunciats pel govern espanyol: l’augment del 22,3% del salari mínim interprofessional, que puja als 900 euros bruts al mes en 14 pagues; l’increment del 2,25% del salari dels funcionaris més un 0,5 addicional; i el creixement del 3% de les pensions mínimes i de l’1,6% la resta de pensions. A més, la Generalitat ha informat que començarà a fer efectiu el retorn de les pagues extres del 2013 i 2014.

Pel que fa a la llum, la part que regula el govern espanyol es mantindrà congelada, la resta dependrà del preu de l’electricitat que es regula a través del mercat de generació elèctrica. La factura del gas disminuirà un 4% degut a la caiguda de l’11% del preu de la matèria primera als mercats internacionals. El preu de la bombona de butà continuarà sent de 15,33 euros fins al 15 de gener, quan es farà una revisió en funció de les cotitzacions internacionals. El preu de l’aigua, que en aquest cas és competència municipal, també es mantindrà, ja que les Ordenances fiscals no s’han modificat.

Renfe congelarà els preus dels bitllets de Rodalies, AVE i llarga distància, però incrementarà un 3,5% els de mitja distància i un 7% els dels Avant, els regionals que circulen per les vies TGV. Les tarifes del transport públic de l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) es mantenen.

Els peatges de les autopistes de titularitat de la Generalitat pujaran un 2,2% de mitjana, mentre que les que depenen del Ministeri de Foment augmentaran un 1,67% a tota Espanya. A les carreteres més properes a Calella, en el tram Montgat-Mataró de la C-32, els preus seran d’entre 0,35 cèntims i 1,42 euros en funció de les sortides. El peatge de Mataró a Palafolls, a la C-32, serà de 2,35 euros, un 2,17% més que el 2018.

El preu mitjà del litre de gasolina es situa en els 1,211 euros, el més baix des del novembre de 2017. El del gasoil és de 1,163 euros, el més baix des de l’abril passat. Segons les previsions del Banc Mundial, però, el cru pujarà un 2,7%, fet que es traduiria en un augment de l’1,3% en el preu tant de la gasolina com del gasoil.

El preu dels segells augmentarà un 9%, que passaran a costar 0,60 cèntims, cinc més que aquest any. Entre les companyies telefòniques, només Movistar ha anunciat una pujada de preus: els serveis de fibra òptica i telefonia fixa arribaran als 60 euros al mes, algunes tarifes mòbils s’incrementaran entre dos i cinc euros i alguns plans de fusions, serveis addicionals i trucades internacionals també augmentaran els preus. És molt probable que les altres grans companyies també pugin els seus preus, però encara no ho han confirmat.

A partir de l’1 de gener s’abaratiran 1.200 medicaments, entre ells, antiinflamatoris, antitussius o els de l’artrosi. Entre els fàrmacs que disminuiran el preu, hi ha principis actius com l’ibuprofè, un dels més utilitzats diàriament.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.