Com són les propostes de bandera de Calella que ha fet l’heraldista Armand de Fluvià?

calella 2

L’Ajuntament de Calella ja té a mans l’informe de l’heraldista Armand de Fluvià sobre la creació d’una bandera oficial per a la ciutat. Hi ha fet constar dues propostes de composició a partir dels elements que apareixen a l’escut. És el criteri que segueix la vexil·lologia, la ciència que es dedica a l’estudi de les banderes i de la qual ell n’és un referent a Catalunya. Avui al programa La Ciutat ha avançat com són les dues representacions que ha plantejat al consistori de Calella perquè les tingui en compte. Tal com va explicar fa uns dies el portaveu del Govern, Josep Torres, no es descarta d’entrada demanar una alternativa abans d’iniciar el procés per oficialitzar la que ha de ser la bandera de Calella, i que implicarà que tingui l’acord del Ple Municipal.

Armand de Fluvià ha explicat que les banderes es componen dels elements que hi ha als escuts, ja sigui colors o símbols. A l’Ajuntament de Calella li ha remès un informe amb dues propostes, una en la que bàsicament es combinen els colors i on només hi apareixen les tres estrelles de sis puntes que són un atribut de Santa Maria, que és la patrona de la ciutat.

PROPOSTA BANDERA 1

Proposta d’Armand de Fluvià per a la bandera de Calella. Composició feta per Ràdio Calella TV.

La proposta és d’una bandera amb cinc faixes, com la Senyera. Són tots els esmalts o colors que hi ha a l’escut: negre, groc, blau, blanc i vermell. És una proposta de faixes sense cap figura.

La segona proposta, agafa els altres dos símbols que apareixen a l’escut coronat, com és propi de totes les ciutats: són el ca, l’ala i les tres estrelles. De la unió dels tres en surt el nom de Calella.

PROPOSTA BANDERA 2

Proposta d’Armand de Fluvià per a la bandera de Calella. Composició feta per Ràdio Calella TV.

La segona proposta que he fet és la d’una bandera tercejada en pal. Vol dir que està dividida en tres parts verticals iguals. La primera part és groga amb el gos de color negre; la segona, blava, amb l’ala; i la tercera és vermella amb les tres estrelles que hi ha a l’escut.

Les dues propostes de bandera oficial de Calella s’han incorporat a l’informe que Armand de Fluvià ja ha remès a l’Ajuntament perquè el prengui en consideració. Segons ha explicat a Ràdio Calella TV, no té constància que la ciutat hagi tingut mai bandera, com sí afirmen alguns veïns, que expliquen que es conserva a les dependències del Museu Arxiu Municipal Josep Maria Codina i Bagué.

L’heraldista és l’autor també de l’escut de Calella, que es va oficialitzar l’any 1989. La seva trajectòria en aquest camp és extensa i li ha donat un prestigi que vol fer constar en la seva apel·lació perquè se’l restitueixi com a assessor de la Generalitat de Catalunya.

Porto 800 informes fets i oficialitzats d’escuts; uns 400 o 500 de bandera. I normalment arribem a acords amb els ajuntaments. Em van treure d’assessor del departament de Governació, ara Presidència, que espero recuperar perquè penso que és absurd quan hi ha un consens que Catalunya és l’autonomia que millor ha treballat les banderes i els escuts quant heràldica i vexil·lologia.

Armand de Fluvià va rebre la Creu de Sant Jordi, l’any 2000, i ha estat distingit amb la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona i la Medalla d’Or a la Promoció dels Valors d’Igualtat, que l’any passat li va concedir el Ministeri d’Igualtat espanyol.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat