Calella recupera el projecte per tenir bandera oficial

La senyera és l’única bandera que oneja al balcó consistorial de Calella

Armand de Fluvià, l’autor de l’escut de Calella, realitzarà l’estudi de la bandera oficial de la ciutat. El prestigiós heraldista, president de la Institució Catalana de Genealogia i Heràldica, ha rebut l’encàrrec de l’Ajuntament de Calella perquè proposi una combinació que representi i distingeixi la població i pugui ser plasmada en una peça de roba que presideixi equipaments municipals i actes oficials, entre d’altres. El portaveu del Govern Municipal, Josep Torres, ha explicat a Ràdio Calella TV que s’ha recuperat la proposta del ja desaparegut historiador local, Jordi Amat.

L’agost del 2011, Jordi Amat va remetre un informe a l’Ajuntament de Calella proposant tirar endavant el procés per oficialitzar un nou símbol de la ciutat. Ara, s’ha encarregat a Armand de Fluvià un estudi que doni les pautes sobre la composició que hauria de tenir la bandera, tenint en compte aspectes com la història, les característiques de la població i, evidentment, els símbols i els colors. Així ho ha manifestat el portaveu del Govern, Josep Torres, en declaracions a Ràdio Calella TV.

En el seu moment, Jordi Amat ens va fer un informe i una proposta de bandera. Ara, seguint la pauta que marca la Generalitat de Catalunya, hem demanat un informe vexil·lològic oficial a la Institució Catalana de Genealogia i Heràldica, concretament a Armand de Fluvià, que fa ver l’escut de Calella. L’estudiarem i no descartem la possibilitat de demanar-ne un altre a la Generalitat, i el portarem a ple per parlar-ho amb els grups de l’oposició amb l’objectiu de demanar la bandera.

En declaracions a Ràdio Calella TV, el portaveu del Govern Municipal ha indicat que esperen que se’ls remeti l’informe per decidir quin procés se segueix. I és que contemplen que se’ls presenti només una proposta i que se’n puguin demanar d’alternatives per assegurar-se la millor elecció.

Seguint les pautes heràldiques, és probable que ens faci una o dues propostes de bandera. Si anem a la Generalitat potser en tenim una altra, o que sigui oberta. No ho sabem, però nosaltres pensem en un disseny senzill, tampoc voldríem una bandera molt carregada. Però els que hi entenen, ens ho diran.

En la documentació que l’any 2011 va presentar l’historiador Jordi Amat es recull que Calella sí va tenir bandera entre els anys 76 i 81, però no era oficial. Se’n tenen poques referències, tampoc gràfiques.

Aquesta bandera no sé on va anar a petar, però era un abandera de plata amb una creu al mig i l’escut de la ciutat. És l’informe de Jordi Amat, però ni la recordo. Segur que deuria estar a la balconada de l’Ajuntament.

escut calellaSegons la disciplina que estudia les banderes, aquestes tenen una composició més lliure que la de l’escut. El de Calella, és un rectangle coronat i dividit en tres parts, de colors diferents. Una primera de fons daurat, on hi apareix la Llopa; el de fons blau amb una ala platejada; i el vermell amb tres estrelles de sis puntes. La Llopa o ca i l’ala fan referència al nom de la ciutat. Els estels són un atribut de Santa Maria, patrona de Calella.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *