Convidada de cafè per celebrar el 125è aniversari de Can Salom

can salom web

L’1 de juliol del 1896 va obrir el cafè de Can Salom, al bell mig de Calella, que amb el pas dels anys i les posteriors transformacions s’ha convertit en un punt neuràlgic de l’activitat social, cultural i lúdica de la ciutat. Demà es compliran 125 anys i la família Lluís-Salom ho vol celebrar i fer-ho al costat de tots els calellencs i calellenques. Per això, convidaran a tothom a un cafè, durant tot el dia.

Can Salom és un històric cafè calellenc portat per diferents generacions de la família Lluís-Salom, que va tenir l’encert d’apostar per la cultura en majúscules com a complement de l’activitat que hi havia a la barra. I amb aquesta mateixa filosofia ha continuat fins a dia d’avui: hi ha l’espai de cafè a peu del carrer Església, la Sala Mozart –ara titularitat de l’Ajuntament de Calella– i el centre musical del primer pis.

Demà justament es compleixen 125 anys de l’obertura del cafè. Era l’1 de juliol del 1896.

Hem agafat aquesta data perquè l’autorització de “cafè con billares” es va concedir l’1 de juliol del 1896, amb la documentació que em van passar des de la Biblioteca de Calella.

WhatsApp Image 2021-06-30 at 09.25.51Arcadi Lluís Salom, net del fundador del cafè, ha explicat que celebraran l’aniversari de manera popular, amb la gent de Calella, com a ells els agrada, i sense gaires protocols. I per fer honor al seu nom, durant tot el dia convidaran a un cafè a qui s’hi apropi.

Està previst per a tothom qui vulgui. No es dirà “no” a ningú. Si la gent ho sent com una petita festa serà perfecte. I si això vol dir que l’espai encara hi és i que la gent s’ho sent com a propi, fantàstic.

Per deixar testimoni d’aquesta referència històrica, s’ha col·locat una placa amb la inscripció de l’any d’obertura de Can Salom. Està a la façana principal, sobre el balcó del primer pis.

El 1896, fet de ceràmica, està col·locat a la façana. Personalment, m’agrada veure a les ciutats, des de Barcelona al poble més petit, un referent històric del que han sigut. Això indica, ni més ni menys, que aquesta casa ja estava al servei del públic. Acaba de vestir la façana i Calella, sense més importància.

Arcadi Lluís Salom ha posat en valor que Can Salom continuï acollint les activitats de cafè, cinema i música en un mateix immoble, una part del qual es va cedir a l’Ajuntament de Calella perquè en potenciés la programació. L’any passat, l’Acadèmia Catalana de Cinema va reconèixer la Sala Mozart com un dels cinemes centenaris del país.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *