Dilluns comença la campanya de vacunacions de la grip

La setmana vinent arrencarà la campanya de vacunacions de la grip i al CAP de Calella ja es pot demanar hora per posar-se-la. El Departament de Salut, que ha adquirit 1.220.000 dosis de vacunes antigripals, incidirà un any més a garantir la cobertura dels considerats grups de risc, entre els quals hi ha els professionals sanitaris, les dones embarassades, les persones que tenen més de 60 anys o els malalts crònics. La campanya durarà tota la temporada en què tingui incidència, però es recomana vacunar-se abans del 15 de desembre, uns quinze dies abans que la grip arribi al llindar òptim.

L’infermer del CAP de Calella, Oriol Gallart, insisteix en la necessitat de vacunar-se per evitar la malaltia i les complicacions que pot provar en persones amb patologies de base. Aquest matí, a l’espai de salut del programa La Ciutat, ha explicat perquè la campanya comença tant d’hora, molt abans que el virus comenci a circular.

El cos triga entre dues i un mes a desenvolupar les defenses del virus i per això comença la campanya de vacunacions. Aquest any serà a partir del dilluns 28 d’octubre a nivell de tot Catalunya, la vacunació és gratuïta i només cal demanar hora al CAP. Així la població pot estar preparada pels mesos de desembre i gener, quan es considera que el virus ja ha arribat.

A Calella, ja es pot demanar hora al CAP per posar-se la vacuna, que també s’administrarà als pacients que tinguin visita programada amb el servei d’Infermeria. L’any passat, Salut Pública va incidir en la importància de garantir la cobertura vacunal entre el personal mèdic, que continua tenint uns nivells baixos. Aquest és un dels col·lectius considerats de risc als quals s’aconsella.

S’han de vacunar totes les persones majors de 60 anys, dones embarassades, els malalts crònics que poden partir complicacions. Per exemple, els malalts de diabetis, d’hipertensió o malalts pulmonars. També les persones que treballen en centres de gent gran o altres institucions; persones que tenen obesitat mòrbida, cuidadors i professionals sanitaris.

L’infermer del centre d’atenció primària ha minimitzat els efectes secundaris que pot provocar la vacuna.

Com que ens punxen al braç aquest pot ser el dolor. En rares ocasions pot fer l’efecte d’un constipat perquè poden baixar les defenses. Aquests són bàsicament els efectes secundaris.

I ha recordat la diferència entre el constipat o refredat amb la grip, que és una malaltia estacional, molt contagiosa i que apareix normalment en forma d’epidèmia. La simptomatologia que presenten pot resultar similar.

La grip es manifesta de forma brusca, no hi ha símptomes que s’allarguin una setmana, apareix de cop i amb molta febre i dolor muscular que t’obliga a fer llit perquè tens un malestar que no pots sortir-ne.

Un cop es manifesten els símptomes de la grip, cal fer repòs i augmentar la ingesta de líquids. Els antibiòtics no la curen i només es prescriuen medicaments que ajudin a fer baixar la febre o combatre el mal de cap.

A continuació pots recuperar l’àudio de la secció de salut del programa La ciutat sobre la grip, amb l’infermer Oriol Gallart.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *