Dr. Antón López, pediatre: “Animo a les famílies a vacunar també als nens contra el VPH”

VACUNACIÓ00000000

A partir del curs que ve, el Departament de Salut vacunarà contra el virus del papil·loma humà els nens de sisè de primària. D’aquesta manera, tal com s’ha fet a diversos països d’Europa, els nens s’equiparen a les nenes, que fa anys que reben aquesta vacuna. Es calcula que entre el 85% i el 90% de les dones i homes sexualment actius s’infecten amb el VPH en algun moment de la vida. La majoria poden produir lesions benignes com berrugues cutànies i berrugues genitals, però també poden causar lesions malignes que desencadenin en càncer.

Al món es diagnostiquen cada any aproximadament 530.000 casos nous de càncer de coll uterí, 27.000 d’anus, 13.000 de vagina, 22.000 de penis, 27.000 vulvars i 21.000 d’orofaringe. De fet, el VPH és responsable de gairebé tots aquests casos. És per això que des del 2008 es vacuna a les nenes d’11 i 12 anys i ara es fa extensiu al calendari vacunal dels nens de la mateixa edat. Josep Antón López és pediatre de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

La malaltia més greu i freqüent és sobre les dones, però també hem vist que està produint lesions en homes i d’una manera més minoritària, pot desencadenar en un càncer de penis o rectal. La transmissió sempre es produeix per via sexual tant d’home a dona, com de dona a home, o també entre dues persones del mateix sexe.

Els virus del papil·loma humà és una malaltia de transmissió sexual. Segons estima el Departament de Salut entre el 85% i el 90% de les dones i homes sexualment actius s’infecten amb aquest virus en algun moment de la vida. Tot i que la majoria seran totalment asimptomàtics, en determinats casos pot provocar, entre altres afectacions, algun tipus de càncer i per això es recomana posar la vacuna abans de mantenir relacions sexuals per primera vegada.

La idea de vacunar a sisè de primària és per fer-ho abans inici activitat sexual. Si comencen a tenir relacions i circula el virus l’efectivitat no és la mateixa. Hi ha estudis que demostren que les nenes que es vacunen entre els 11 i 12 anys, la protecció arriba fins a un 87%.

Els experts feia anys que reclamaven aquesta equiparació, per una qüestió d’igualtat, però també per l’augment de casos diagnosticats entre el gènere masculí. També veuen beneficis socials i econòmics en l’equitat vacunal i remarquen que l‘acceptació d’aquesta vacuna ha anat creixent amb els anys i ja arriba al 86%.

Com que això està estudiat, animo a qui tingui fills d’aquestes edats a què autoritzin que se’ls posi la vacuna. Realment és eficaç i durant el temps que portem vacunant a les nenes hem vist que es pot reactivar quant a efectes secundaris i això és molt positiu.

Pel que curs vinent Salut ha adquirit 175.000 dosis, 75.000 de les quals pels nois. Se seguirà el mateix protocol ja establert i seran els professionals del CAP de Calella qui es desplaçaran als diferents centres educatius per administrar les dosis.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *