El Banc de Sang necessita 35.000 donacions durant l’estiu

Ha saltat l’alerta per falta de reserves d’alguns grups sanguinis que permetin afrontar amb garanties les necessitats de l’estiu. El Banc de Sang i Teixits de Catalunya xifra en 35.000 el nombre de donacions per recuperar el nivell òptim i, amb aquest objectiu, ha posat en marxa la campanya d’estiu, que s’ha activat aquesta mateixa setmana i amb la qual anima a donar sang abans de marxar de vacances. Només cal destinar-hi 20 minuts, ha recordat la delegada comarcal en declaracions a Ràdio Calella TV.

Sílvia Delgado ha explicat que les reserves han minvat, en part, per culpa de l’onada de calor dels últims dies. Situa la davallada de les previsions de donació en el 25%.

Tenim molts unitats mòbils en punts de la costa o Barcelona on la gent no ha vingut justament per l’onada de calor, i això ha fet baixar un 25% les donacions previstes (…) Sempre intentem fixar-nos objectius realistes, no són xifres buscades perquè quedin bé, sinó que hem fet una planificació per assolir-les.

reservesdx10

El repte del Banc de Sang per aquest estiu és arribar a les 35.000 donacions i, amb aquest objectiu, s’ha planificat la campanya que recorrerà Catalunya els mesos de juliol i agost, amb el lema #GIFVida. En aquesta ocasió, la protagonitzen els professionals que viatgen amb les unitats mòbils: els infermers i la biòloga del Laboratori d’Elaboració de Components Sanguinis. Cares conegudes pels donants habituals.

Estic segura que molta gent quan vegi els pòsters identificaran ràpidament perquè són infermers de fa anys i tenen el contacte amb la gent. Ells són la cara visible de l’empresa i ens ha agradat que sortissin a la campanya.

La delegada del Banc de Sang al Maresme, Sílvia Delgado, confia que la seva crida obtindrà la resposta necessària, com passa sempre que apel·len a la solidaritat de tothom. Amb tot, reconeix que l’estiu, juntament amb el Nadal, són dues èpoques de l’any en què més baixen les donacions pel canvi d’hàbits. Davant d’això, diu Delgado, “la sang no hi entén de vacances”.

Uns dels grans consumidors de sang, per exemple, són els malalts de càncer. Tractaments com la quimioteràpia, que són força agressius, destrueixen un component de la sang com són les plaquetes, i els malalts necessiten transfusions per tenir els nivells òptims. Els accidents de trànsit augmenten degut als moviments vacacionals, i això fa que també molta gent necessiti sang.

El Banc de Sang disposa d’espais de donació en una vintena hospitals catalans, entre els quals hi ha el de Mataró com a més pròxim a Calella. A la pàgina donasang.cat es pot consultar el calendari de recollida.

La pròxima campanya que es farà a la ciutat s’apunta cap a principis del mes d’octubre.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *