El Casal de Fàtima compleix 40 anys al servei de la gent gran

La residència d’avis de Calella va celebrar diumenge la festa del seu quarantè aniversari. Es va obrir l’any 1976 a l’edifici de l’antic Hotel Atlas, al carrer Sant Isidre, per iniciativa de la Fundació Mare de Déu de Fàtima, que fins llavors només donava atenció als infants en un centre de Barcelona.

L’actual directora del Casal de Fàtima recordava diumenge les dificultats dels inicis de la residència d’avis de Calella, llavors exclusiva per a dones. Es volia donar sostre i atenció a persones que necessitaven acompanyament en els últims anys de la seva vida, normalment gent que havia estat al servei en cases riques.

Montserrat Rosés explicava que l’obertura del Casal a Calella va ser fruït d’una casualitat, del fet que coincidissin en un viatge membres de la Fundació Mare de Déu de Fàtima amb Maria Anglerill, qui tenia el projecte en ment. Des de la seva inauguració i fins l’any 1992 va ser portada per religioses, i després la direcció va anar a càrrec del propi centre, amb la tutela d’un patronat.

Disposa de 45 places mixtes i funciona tot l’any, prestant atenció a avis i àvies les 24 hores del dia.

“Els residents són persones que no tenen capacitat per mantenir les seves activitats de la vida diària. Algunes necessiten més ajuda que d’altres perquè cada vegada arriben més grans i amb problemes de salut o mobilitat”, deia Rosés.

Més de la meitat dels residents són veïns de Calella, amb una mitjana d’edat de 85 anys. L’objectiu és donar-los qualitat de vida. “Fem moltes activitats, rehabilitació i també hi ha servei de fisioterapia”, comentava la directora.

Del total de places geriàtriques, 43 estan concertades amb la Generalitat de Catalunya, que n’assumeix part del cost. “El que passa és que té congelats els preus i paga ara el mateix que fa cinc anys. La feina del patronat és buscar la resta, i suen tinta. Hem anat fent equilibris però sempre donant un servei de qualitat”, afegia.

El Casal de Fàtima va celebrar diumenge el seu quarantè aniversari a l’Escola Pia del carrer Sant Pere, amb un concert i un berenar per a tots els residents i familiars.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat