El col·lectiu de músics demana als ajuntaments que mantinguin l’aposta per la cultura

festival impuls web ok00000000

Desconcert a l’Associació Catalana per la Promoció de Joves Artistes i Músics davant la successió de notícies sobre la cancel·lació d’activitats culturals per la pandèmia de la Covid-19. El col·lectiu, que aplega una cinquantena de músics de Calella i rodalies, denuncia que molts ajuntaments estan suspenent concerts per “estalviar-se feina i no haver d’assumir absolutament cap risc” sense tenir en compte les conseqüències que això té per a un sector que, segons recorden, s’ha esforçat a implementar totes les mesures de seguretat que s’exigeixen i adaptar-hi els seus espectacles.

En declaracions a Ràdio Calella TV, el president de l’associació d’artistes, Marcel Pla, ha afirmat que hi ha fórmules per garantir la seguretat sanitària als espectacles culturals i que un exemple és Calella, que va organitzar el Festival Impuls i ha mantingut la programació del NEC per aquest estiu.

És molt més segur anar a un concert o a un espectacle cultural que no pas a la terrassa d’un bar o fer d’altres activitats que sí es permeten, i és on hi ha els riscos. Que se sàpiga, no hi ha hagut cap brot originat per un acte cultural. No hi ha cap motiu perquè ajuntaments i d’altres institucions estiguin anul·lant programacions, com és el cas de Santa Susanna o Blanes, que acaba de suspendre la Festa Major.

Pla ha demanat a les institucions públiques que facin efectiu el seu pressupost cultural perquè, sinó, aboquen a tots els professionals del sector –a més de músics, tècnics, productors, programadors, treballadors de sales i un llarg etcètera– a una situació crítica.

Tenen unes partides de cultura que han de gastar en cultura. És molt important que ho facin perquè tenim molts músics que ho estan passant molt malament perquè les ajudes no arriben. Em diuen que es volen vendre els equips i volen deixar la professió, perquè la situació és insostenible.

L’Associació Catalana per la Promoció de Joves Artistes i Músics va reunir-se la setmana per abordar la situació i en va sortir un acord per fixar un preu mínim de contractació.

Vam fer una reunió per pactar preus mínims perquè degut a la crisi s’està notant una davallada de preus. Qui contracta s’aprofita de la situació del músic i estan fent contractacions a preus molt baixos. Un dels motius de la reunió va ser controlar aquesta baixada de preus i anar tots a una.

“La cultura és segura” és un dels missatges que s’han fet virals a les xarxes aquest cap de setmana per l’impuls del sector teatral i cultural davant la possibilitat que es prohibissin les activitats per frenar nous possibles contagis. Finalment, el Procicat ha autoritzat l’obertura de festivals i espais culturals, i també permet les activitats temporals i extraordinàries que es facin a l’aire lliure i en format assegut permanent.

 

Aquest és el comunicat de l’Associació Catalana per la Promoció de Joves Artistes i Músics:

“Des de l’associació de Músics de Calella, voldríem fer un comunicat, denunciant la persecució del sector i plantar-nos davant l’amenaça constant de que s’anul·lin concerts i festivals per part de molts ajuntaments.

S’ha demostrat que la cultura ben feta és segura i molt més segura que moltíssimes altres activitats. Es respecten els aforaments i estan per sota del 50%, tot-hom abans d’entrar es desinfecta les mans, les cadires estan desinfectades, es mantenen unes distàncies i es obligatori l’ús de les mascaretes. De fet que sapiguem encara no hi ha cap brot que s’hagi originat a un concert o a un esdeveniment cultural.

No podem arribar entendre de cap de les maneres com molts ajuntaments estan suspenent concerts. I la gran majoria ho fan per estalviar-se feina i no haver d’assumir absolutament cap risc. I riscos en la vida sempre en hi han, des de que agafem el cotxe fins a creuar un carrer, sempre existeix un risc de tenir un accident, però no per això deixem de fer-ho!

Calella ha demostrat i està demostrant dia a dia que la cultura es pot continuar fent, adaptant-la a les noves mesures, però es pot continuar realitzant.

Volem agrair a l’ajuntament de Calella, la gran tasca que està fent de continuar donant suport a la cultura i continuant amb la gran majoria d`actes que ja es feien l’any passat o creant-ne altres de nous com el Festival Impuls, que va néixer per impulsar la música i donar suport a músics i artistes de Calella i de la comarca. L’ajuntament de Calella és un gran exemple de que la cultura pot continuar i es també un bé de primera necessitat, ja que davant aquest bombardeig d`informacions negatives i preocupants, poder gaudir d’un concert és una medicina i remei per l`ànima, ja que et desconnectes de tot i surts renovat després d’assistir-hi.

Per això des de la nostra associació que aplega a forces músics i artistes de Calella i de la comarca, volem alçar la veu i demanar que deixi de criminalitzar la cultura i que és continuen programant concerts i actes culturals per poder revitalitzar aquest sector i no deixar que tots els professionals, des dels artistes fins tècnics, productors etc, etc, és morin de gana i hagin de deixar les seves professions, com molts que ja estan a punt de fer-ho.

Moltes gràcies

Associació Catalana Per la Promoció de Joves Artistes i Músics.”

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat