El Consell Comarcal del Maresme crea una guia contra el maltractament a la gent gran

Font: Consell Comarcal Maresme
Font: Consell Comarcal Maresme

Els responsables del Consell Comarcal han presentat aquest dimecres la Guia Territorial del Maresme per a l’actuació contra els maltractaments a les persones grans.

D’aquesta manera, el Maresme es converteix en la tercera comarca de Catalunya que es dota d’un protocol per poder detectar, avaluar i intervenir davant les sospites d’abús, negligència o vulneració dels drets de les persones grans.

Aquesta guia és fruït de més d’un any de feina entre el Consell Comarcal i els diferents tècnics dels Serveis Socials dels ajuntaments.

El protocol distingeix dos espais on les persones grans poden patir maltractaments, són en l’àmbit domèstic i en l‘institucional.

El president del Consell Comarcal del Maresme, Miquel Àngel Martínez, ha destacat avui a l’InfoMigdia que aquest és el primer pas per acabar, des de les administracions, amb la vulneració dels drets de les persones grans: “Per dir-ho metafòricament ara estem al camp base i hem d’arribar fins al pic. Hi ha hagut un treball multidisciplinar amb molts agents implicats, des del punt de vista públic i privat. També cossos de seguretat com mossos d’esquadra, serveis socials, sanitat. Ara hi ha una eina, una base que serveix per a la gent gran i també per als professionals que hi treballen amb ells”.

Segons Martínez, el 85 per cent dels maltractaments a la gent gran es produeix en l’àmbit familiar i per situacions que són molt complexes. És dóna el cas que no hi ha cultura de denunciar aquestes situacions de vulneració.

Miquel Àngel Martínez ha parlat dels diferents tipus de violència que pateix el col·lectiu de la gent gran: “No simplement parlem dels maltractaments físics, que es poden identificar molt ràpidament perquè és violent. També parlem també del psicològic, de pressió associada a la gent gran, de gènere, a la família, amb els fills, de néts i també dels cuidadors que els atenen i que els pressionen”.

Ara, un cop presentada, el Consell Comarcal la posarà a disposició dels consistoris per tal que s’hi puguin adherir, excepte el de Mataró que en té una de pròpia.

Aquí pots escoltar l’entrevista íntegra amb Miquel Àngel Martínez.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat