El Departament de Territori revisarà el creixement urbanístic que preveu el POUM

El Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya ha iniciat el procés de revisió del planejament urbanístic de Calella i d’altres 40 municipis del litoral català, entre Malgrat de Mar i Alcanar. L’objectiu és assegurar-se que el creixement que preveuen s’adequa a diferents criteris de sostenibilitat que fan prevaldre la protecció del medi ambient. S’avaluarà la necessitat d’ocupació del territori, que dibuixin ciutats compactes i amb varietat d’usos, i que tots els sectors urbans estiguin ben connectats. Mentrestant, se suspèn la tramitació de projectes urbanístics i la concessió de llicències per realitzar obres als sectors que estan a examen. A Calella, es localitzen sobre el nucli urbà, a les zones compreses entre la carretera N-II i l’autopista.

Els sectors que revisarà el Departament de Territori en el marc dels treballs del Pla director d’Urbanisme són tots els que encara no s’han desenvolupat urbanísticament i que s’estenen per l’àrea nord de la ciutat, en un àmbit rural i agrícola entre la carretera N-II i l’autopista C-32. S’analitzarà la sostenibilitat del creixement que la normativa municipal preveu al SUD-1 Camí Fondo, SND-1, SUD-2 El Raig, PEMU El Raig, SUD-3 Valldebanador, SUD-4 Riera Capaspre Central, SUD-5 Sant Quirze i SUD-6 d’activitats econòmiques i industrials.

La moratòria en la concessió de llicències decretada per Territori no afecta els projectes d’urbanització o construcció que ja estan en marxa, o les obres de reforma, rehabilitació o ampliació de les edificacions existents en aquests sectors. Tampoc el SUD-4 i el SUD-5, que en queden exclosos.

Fitxa del Pla director d'Urbanisme. Els sectors del POUM de Calella en revisió (àmbar) i on s'ha decretat la suspensió de llicències (vermell). Font: Departament de Territori i Sostenibilitat.

Fitxa del Pla director d’Urbanisme. Els sectors del POUM de Calella en revisió (àmbar) i on s’ha decretat la suspensió de llicències (vermell). Font: Departament de Territori

El treball iniciat contempla una primera fase de participació ciutadana i, al final, determinarà si s’haurà de modificar el planejament municipal que es va aprovar l’any 2005, fa 16 anys. Agustí Serra és el director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme:

Es tindrà en compte si les noves edificacions estarien lluny dels pobles, en pendents, en llocs de gran impacte paisatgístic o si respectarien la Llei de Costes. Per cada municipi, dirà si es manté com el planejament preveu, si es redueix o canvia el disseny, o si directament impedim qualsevol construcció i que torni a ser sòl no urbanitzable.

Calella esperarà a tenir els resultats del treball del Departament de Territori per iniciar l’actualització del POUM vigent, aprovat l’any 2005. Així ho va acordar el Ple Municipal davant la petició del grup municipal de Calella en Comú, que proposava anticipar-se per “guanyar temps”.

Marc Buch, tinent d’Alcaldia de Territori de l’Ajuntament de Calella:

Què diu la Generalitat? Durant un any ens comprometem a ajudar-nos per analitzar el perquè no s’han desenvolupat els sectors i com s’ha de fer la revisió puntual del POUM seguint uns criteris de sostenibilitat (…) Iniciar ara una modificació del planejament no té sentit quan la Generalitat ens demana que ens esperem perquè en qüestió d’un any tindrem les directius. És cert que la tramitació és molt llarga, però ho és tant que el més lògic és esperar-se un any.

Sebastián Tejada, portaveu Calella en Comú:.

No començarem aquesta legislatura, serà la vinent, i ens n’anirem fàcilment a l’any 29 o 30, depèn de si hi ha acord o no (…) Se’ns llançaran a sobre, de forma incoherent, els accessos a la C-32, el Pla director d’Urbanisme… Hi haurà decisions que no podrem prendre en l’àmbit urbanístic.

La proposta d’actualització de la norma que van presentar els comuns va ser desestimada, tot i rebre els suport dels regidors d’Esquerra. El Govern del PDeCAT i el PSC hi va votar en contra, també Cs. La CUP es va abstenir en la votació.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.