El Govern defensa la intervenció social feta durant el desallotjament de la Bruna

La crisi de la Bruna cueja més de 48 hores després d’efectuar-se el desallotjament. Esquerra ha qüestionat la intervenció social que es va fer amb els ocupants, mentre que el Govern defensa que es va actuar correctament. Tot plegat a col·lació de la situació d’una parella sensesostre que portava un mes dins l’antic Hostal La Gaviota, i que divendres es va tornar a quedar al carrer. Els partits de l’oposició es van posar d’acord per pagar-los l’allotjament fins dimecres, a l’espera que se’ls rebi a Pineda de Mar, on està empadronat l’home.

En declaracions al programa La Ciutat, el portaveu del Govern ha indicat que divendres mateix a la Bruna es va atendre el cas d’un dels ocupants per part dels professionals de Serveis Socials que formaven part de l’operatiu de desallotjament. I que en el cas del matrimoni, com que no eren persones empadronades a Calella, no se’n van poder fer càrrec. Josep Torres s’ha referit a la resposta que hi ha donat Esquerra com un gest d’“humanitat”.

No sé si coincideix amb aquestes persones o no, van demanar ajuda però es va considerar que com que no estaven empadronades a Calella, havia de ser la seva ciutat i els seus Serveis Socials qui se n’havia de fer càrrec (…) Si Esquerra considera que ha d’ajudar alguna persona que ha quedat al carrer, sense saber on anar, em sembla perfecte. És humanitari fer-ho.

El cap de l’oposició, Xavier Ponsdomènech (Esquerra), ha qüestionat que el dispositiu es fes divendres perquè això podia dificultar la reacció davant d’alguna problemàtica sobrevinguda, com va passar amb el cas del matrimoni. S’ha mostrat indignat pel tracte que se’ls va donar i que tampoc ningú del Govern Municipal, ni el tinent d’Alcaldia de Serveis Socials ni l’alcaldessa es posés al telèfon o respongués quan se’ls va contactar per buscar una solució.

Pel que sabem nosaltres, no els van atendre ni un minut i no els van derivar, que és el que ens sap greu (…) Tot això arriba tard i sense una feina prèvia de Serveis Socials, que amb ganes s’hagués pogut resoldre. I el decret també arriba tard. És una solució que s’hagués pogut activar molt abans.

Els partits de l’oposició van demanar una reunió extraordinària de la Junta de Portaveus per tractar de la crisi de la Bruna, que encara no ha estat convocada.

El Govern manté que la Bruna era un “cau de delinqüència”

El desallotjament de la Bruna ha aconseguit aturar la sensació d’inseguretat que es vivia a l’entorn de l’edifici ocupat, i per extensió a tot Calella, segons defensa l’executiu local del PDeCAT i el PSC. El portaveu del Govern, que també ostenta la cartera de Seguretat, ha reiterat que l’edifici era sobretot un “cau de delinqüents” itinerants, però que pensant que hi podria haver perfils vulnerables també es va preveure la intervenció de Serveis Socials.

El que teníem molt clar és que la Bruna hi havia delinqüents. Però és cert que, en el marc de l’operatiu, hi vam desplaçar un parell de professionals de Serveis Socials per si hi havia algun problema que s’hagués de tractar en aquell moment.

L’operatiu es va concloure amb la identificació de 18 persones i la detenció de 6 d’elles. Es va poder arrestar el presumpte autor d’un delicte de temptativa d’homicidi dolós per l’intent d’agressió a un agent de la Policia Local, dimecres passat.

L’entrada a l’edifici es va fer en el marc d’una macrooperació policial amb Mossos i Policia Nacional, que va permetre que es pogués fer la inspecció tècnica per comprovar que presentava riscos evidents per a les persones que hi havia dins. Risc de seguretat elèctrica o d’insalubritat. El portaveu del Govern ha explicat que el detonant de tot plegat va ser l’incendi del diumenge 16 de maig, i que abans no havia estat possible activar el mecanisme del decret d’alcaldia.

Abans no havia estat possible. Si no hi ha uns elements prou sòlids, ni l’alcaldessa de Calella ni cap alcalde de Catalunya pot ordenar un llançament (…) Teníem molts problemes per poder entrar a fer la inspecció, es va fer a partir de les deu del matí, i va ser negativa en el sentit que hi havia elements de risc.

Va sorprendre divendres a la tarda que d’altres edificis buits de Calella es comencessin a tapiar. Avui dia, el consistori no té constància que els ocupants de la Bruna hagin entrat a d’altres finques abandonades.

Hores d’ara, no tenim constància que corrin per Calella. Tampoc que hagin ocupat cap altra propietat. Estem a l’aguait. Divendres mateix, els Mossos d’Esquadra van estar fins ben entrada la nit per evitar problemes, també la nostra Policia Local.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *