El Govern Municipal proposa congelar l’IBI per segon any consecutiu

La contribució no s’apujarà si el Ple Municipal aprova la proposta d’ordenances fiscals per al 2022 que el Govern del PDeCAT i el PSC presentaran a la sessió ordinària que se celebrarà demà dimecres, 20 d’octubre. La decisió de l’executiu es confirma dies després que l’alcaldessa ja avancés a Ràdio Calella TV la intenció de congelar l’IBI atenent a la situació econòmica de moltes famílies, encara sota l’impacte de la crisi de la Covid. A més, es permetrà fraccionar el pagament en quatre quotes, una modificació que es va introduir l’any passat en el calendari fiscal. El portaveu del Govern, Josep Torres (PSC), ha desgranat la proposta fiscal que se sotmetrà a votació i que, segons diu, no s’ha negociat amb l’oposició per garantir-ne l’aprovació.

En declaracions a Ràdio Calella TV, el portaveu de l’executiu ha afirmat que les ordenances fiscals s’han treballat en el sí del Govern pensant en la conjuntura econòmica i social de la població, encara en fase de recuperació postpandèmica. Tot i que estan en minoria, Josep Torres assegura que no l’han negociat i pactat amb cap partit de l’oposició.

El Govern no pensa en estratègies per a l’oposició, sinó en les necessitats del poble de Calella (…) No hem preguntat a l’oposició què votaran. Pensem que si un Govern porta una proposta de congelació de l’IBI, que només es proposa recuperar taules i cadires i es concreta un tema sobre plaques solars, hauria de sortir endavant.

Així doncs, la proposta del Govern del PDeCAT i el PSC passa per congelar l’IBI. La contribució és l’impost directe que reporta més ingressos als ajuntaments. En el cas de Calella, la previsió del 2022 serà recaptar poc menys de 8 milions d’euros. Tot i que la conjuntura econòmica, i altres derivades com la pèrdua de l’IBI de l’autopista, podrien fer necessària una revisió a l’alça, diu Torres que han prioritzat contenir la pressió fiscal dels ciutadans.

L’any passat era absolutament necessari no fer cap pujada i aquest considerem que la situació encara no es bona i pensem que ens haurem d’arreglar nosaltres perquè surtin els comptes, però sense apujar l’IBI. Per tant, la proposta del Govern és congelar-lo.

Els contribuents calellencs podran fraccionar el pagament de l’IBI en 4 quotes, mantenint el calendari fiscal de l’any passat. L’altra novetat de la proposta governamental consisteix en recuperar la taxa d’ocupació de taules i cadires per al sector de la restauració.

Aquesta taxa no s’ha apujat mai, i aquest any tampoc. Es mantindrà igual que fa deu anys. La recaptació aproximada d’aquest apartat és d’uns 110.000 euros.

A més, per tal d’incentivar la instal·lació de plaques fotovoltaiques, s’aprofitarà la modificació de les ordenances fiscals per ajustar les bonificacions aplicables. S’hi podran acollir els propietaris d’edificacions d’obra nova o ja construïdes.

Qui posa una placa solar i qui en posa deu tenien la mateixa bonificació. Això no té cap mena de sentit si busquem incentivar la instal·lació de fonts d’energia netes. Ho modifiquem per ajustar la bonificació al nombre de plaques que es col·loquen.

Amb aquesta proposta fiscal, el Govern preveu que el 2022 tindrà uns ingressos globals de 22 milions d’euros. Una xifra molt similar a la dels darrers exercicis. En base a això, s’estructurarà el pressupost municipal, diu Torres, partint d’un criteri de prudència econòmica per no generar dèficit.

El portaveu de l’executiu local ha explicat que no es posen pressa per tancar el pressupost municipal abans de 31 de desembre. Torres ha dit que treballen amb la idea que sigui funcional i serveixi per reactivar l’economia i donar suport a les persones afectades per la crisi.

Quant a la negociació amb l’oposició, el Govern Municipal s’obre a parlar del programa d’inversions perquè “les despeses fixes representen el gran gruix del pressupost”. El portaveu ha negat que tinguin un soci prioritari i que sigui Cs, sinó que podran arribar a acords amb qui comparteixi els seus objectius polítics.

Al final acabes pactant amb la persona que s’acosta més als teus posicionaments i és capaç de demanar i donar al mateix temps (…) Els últims anys ha estat Cs. Ells tenen la idea de treballar per la ciutat, al marge de les ideologies (…) Però vaja, les mateixes condicions per uns i altres. Amb Esquerra, Calella en Comú i la CUP estarem oberts a rebre les seves iniciatives.

El programa d’inversions –d’aproximadament 1,8 milions d’euros– respondrà als compromisos del pacte de Govern entre PDeCAT i el PSC, amb aportacions de l’oposició “si són per sumar i no per posar entrebancs”, ha dit Torres.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *