El govern treballa en una nova ordenança que permetrà sancionar els consums excessius d’aigua

L’alcalde ha decretat l’inici d’una consulta pública sobre la proposta d’ordenança municipal d’usos de l’aigua en situació de sequera. El propòsit és garantir el subministrament a la població i que l’Ajuntament es doti dels mecanismes necessaris per regular-ne els consums. I si es dona el cas, imposar sancions per malbarataments. El redactat s’ha publicat a la web municipal perquè la ciutadania i les organitzacions “potencialment afectades per la norma” puguin fer-hi aportacions. La voluntat del govern de Junts i el PSC és consensuar-ho amb els grups de l’oposició i portar-ho a aprovació del Ple Municipal el més aviat possible. Es pensa en la sessió ordinària del mes d’abril. El tinent d’Alcaldia de Serveis públics, Josep Grima, ho ha avançat aquest matí a LA CIUTAT, revelant que a finals de gener Calella va fregar la mitjana de 200 litres d’aigua per habitant i dia, que és el consum màxim permès en l’actual fase d’emergència. Si se supera, hi haurà sanció per part de la Generalitat de Catalunya.

El tinent d’Alcaldia de Serveis Públics, Josep Grima, ha anunciat la fase de consulta pública de la proposta d’ordenança que regularà els usos de l’aigua i permetrà imposar sancions als clients de la xarxa municipal que superin el consum màxim permès en situació de sequera. Són declaracions al programa LA CIUTAT.

Aquest govern va aprovar una ordenança per l’estalvi d’aigua en les noves edificacions que preveu el futur però ens trobem amb un present que també hem d’afrontar (…) Avanço que treballem en una ordenança pels usos de l’aigua que regularà totes les activitats i, com en totes, també inclourà un règim de sancions.

La proposta està disponible per a consulta a calella.cat, obrint la possibilitat a tota la ciutadania perquè hi faci aportacions. També les organitzacions representatives “potencialment afectades per la norma”, tal com s’indica en el decret d’alcaldia. La voluntat és consensuar-ho amb els grups polítics de l’oposició perquè entri en vigor el més aviat possible. Es podria portar a aprovació del Ple Municipal del mes d’abril.

El redactat preveu que l’Ajuntament pugui requerir als grans consumidors – els que tinguin un volum superior al 10% del consum total del municipI o un consum anual superior a 10.000 metres cúbics d’aigua – que elaborin i apliquin plans d’estalvi. També en el cas específics de clients industrials.

Així mateix, preveu un règim de sancions per a infraccions tipicades com a lleus, greus o molt greus, que van dels 750 euros als 3.000 euros. Per exemple, es considera una falta lleu utilitzar aigua potable per omplir o reomplir piscines o per rentar vehicles fora d’establiments comercials. Seria una falta greu destinar aigua apta per al consum humà per a altres usos quan s’activi l’escenari d’emergència grau I, que és l’activa ara mateix a Calella. I com a falta molt greu, excedir en un 25% el màxim permès en cadascun dels escenaris de sequera, ja sigui en l’àmbit domèstic o comercial i industrial.

Calella frega el màxim de 200 litres per habitant i dia

Coincidint amb l’avís d’un enduriment de les restriccions per part de la Generalitat, el consum d’aigua va registrar un increment que el va situar – per primera vegada en mesos – a tocar dels 200 litres per habitant i dia, que és el topall màxim permès en la fase d’emergència. Va ser entre mitjans i finals de gener, tal com ha revelat el tinent d’Alcaldia de Serveis públics, Josep Grima, que ha tret a col·lació la prohibició de reomplir o omplir piscines que està en vigor, apuntant que podria haver estat un factor que podria haver-hi influït.

Les tres primeres setmanes de gener estaven a 192 litres i la tercera pugem a 199 litres per habitant i dia. A partir dels 201 litres per habitant i dia arribaran les multes, que haurem de pagar des de l’Ajuntament (…) Ha pogut passar una cosa, i és que a partir de la tercera setmana s’anuncia que no es podran omplir piscines, que s’enduriran les restriccions. Això és el que no pot passar.

L’Ajuntament estaria analitzant les dades de les últimes setmanes per determinar en quins comptadors s’ha produït una punta de consum.

Preocupació per l’impacte de la sequera en l’activitat turística

Les reunions entre Ajuntament i empresaris del sector hoteler local s’han intensificat en les últimes setmanes a tenor de la “gran preocupació” que expressen sobre l’impacte de la sequera i les actuals restriccions en el desenvolupament de la temporada turística, que arrencarà tímidament a principis de març amb motiu de la Setmana Santa.

Grima s’ha mostrat comprensiu amb les inquietuds de l’empresariat i – com va dir l’alcalde a RCT – ha assegurat que són compartides. Sigui com sigui, ha subratllat el compromís i la responsabilitat de tots davant la complexitat del moment.

El tinent d’Alcaldia de Serveis Públics ha recordat les mesures que ha pres el govern municipal de Junts i el PSC per millorar l’eficiència de la xarxa d’abastament – que té una rendibilitat del 84% – i els projectes que es tiraran endavant amb el finançament dels fons europeus NEXT GENERATION. Per exemple, la construcció d’un dipòsit d’aigües pluvials al Parc Dalmau.

Així mateix, Josep Grima ha retret que el Govern català continuï sense resoldre les ajudes promeses al municipalisme i ha lamentat que els departaments de Medi Ambient i Salut de la Generalitat de Catalunya es passin la pilota a l’hora de decidir sobre l’aprofitament de l’aigua tractada a la depuradora de l’Alt Maresme.

El passat mes de juliol demanem al Consell Comarcal del Maresme fer ús de l’aigua depurada que es torna al mar per regar, netejar carrers, etc… L’ens comarcal ho trasllada a l’ACA i aquesta ho passa al Departament de Salut i ahir m’assabento que ho han retornat a l’ACA. Estem a l’espera de poder anar a buscar la nostra aigua amb cubes.

A continuació, podeu recuperar íntegrament l’entrevista al tinent d’Alcaldia de Serveis públics, Josep Grima:

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *