El Gran Recapte recull 11.250 quilos d’aliments a Calella

Les calellenques i els calellencs han fet una mostra de la seva solidaritat en aquesta edició del Gran Recapte, marcada per la conjuntura econòmica. Entre divendres i dissabte s’han recollit més d’11 tones d’aliments, principalment arròs, pasta, llegums i cacau. Poc oli i conserves, que tenen preus disparats. Se’n farà la distribució a través de l’economat que gestiona Càritas Calella i que cobreix les necessitats alimentàries de les persones i famílies que estan en situació de vulnerabilitat i reben atenció per part dels serveis socials municipals.

Pep Vidal, portaveu de Càritas Calella, s’ha mostrat molt agraït per la col·laboració de tothom amb la campanya solidària del Banc dels Aliments. Tant les persones donants com els voluntaris, que n’han estat gairebé un centenar.

La xifra de recaptació és molt alta, si bé s’allunya dels rècords assolits abans de la pandèmia, quan es van fregar les 20 tones d’aliments. Tot l’arròs, pasta, llegums, sucs o llet en pols o cacau que s’ha recollit donarà per tan sols 3 mesos. Es distribuiran entre les persones i famílies que pateixen pobresa alimentària i s’atenen des dels serveis socials municipals. Ara mateix, representen el 10% de la població total de Calella.

Abans que acabi el 2023 rebran l’última aportació en espècies que farà la Unió Europea, en la qual s’hi trobarà a faltar productes que Vidal assegura són essencials.

 

El dia 1 de desembre anirem a buscar 38 tones d’aliments d’Europa, que seran els últims, però no hi haurà ni un litre de llei ni un litre d’oli. Hi haurà arròs, pasta… però el que és essencial, no.

A partir del 2024 s’implantarà el nou model d’ajuts de la Unió Europea per a l’alimentació de les persones més vulnerables, implantant l’ús de targetes moneder que podran bescanviar directament a un supermercat. Hi ha la preocupació perquè hi hagi una part molt important dels actuals usuaris que puguin quedar fora del sistema. Pep Vidal comparteix aquest temor.

Em preocupa des que ho vaig saber, fa un any i mig (…) Sembla que només el 10% dels usuaris tindran targeta, i la resta s’haurà de cobrir via Banc dels Aliments o per ajuntaments.

La idea de les targetes moneder és evitar l’estigmatització que provoquen les cues de la fam, donar més llibertat a les famílies vulnerables i sobretot assegurar la compra regular de productes frescos –fruita, verdura, carn, peix o productes d’higiene íntima – que no arriben amb tanta freqüència als centres de distribució d’aliments de les entitats socials.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *