El Grup d’Astronomia de Calella prepara l’observació de la pluja d’estels més famosa de l’any

Són les Llàgrimes de Sant Llorenç, que es deixen veure de manera més o menys lluïda cada estiu quan la Terra passa més a prop de l’òrbita del cometa Swift-Tuttle. La pols còsmica que va deixar al seu pas col·lisiona amb l’atmosfera i això provoca el que coneixem com una pluja d’estels. Aquest any les condicions d’observació no seran les més bones perquè la lluna estarà plena; però tot i així el Grup d’Astronomia de Calella convoca per aquest dissabte a tothom qui vulgui veure-les des de la platja. L’observació es farà a la platja gran, al costat de la caseta de la Creu Roja.

El moment de màxima col·lisió serà dissabte a les 9 del vespre, però a aquella hora encara no serà possible veure els estels fugaços. Serà preferiblement a partir de mitjanit.

Joan Palau, del Grups d’Astronomia, ha explicat quin és el fenomen astronòmic que provoca la pluja de Sant Llorenç.

La Terra atrau les restes de la cua del cometa Swift-Tuttle, que s’ionitzen quan entren en contacte amb l’atmosfera, i creen el que coneixem com les llàgrimes de Sant Llorenç (…) El màxim serà la matinada de diumenge a dilluns, cap a les 3 de la matinada, per la influència de la lluna; però nosaltres preparem per fer l’observació el dissabte, que també serà un bon dia.

Els experts calculen que, de mitjana, entre la nit de dissabte i la matinada de diumenge a dilluns es podran veure uns 80 meteors per hora.

Però si la presència de la lluna plena aixafa els plans dels observadors, el Grup d’Astronomia baixarà telescopis a la platja per veure Júpiter, Saturn i Venus.

Qui vingui ha d’anar preparat per estirar-se a la sorra de la platja i podrà també observar els planetes, que jo ho aconsello, perquè és un espectacle meravellós.

A nivell de temperatura, la nit de dissabte a diumenge serà de 2 a 6 graus més alta que la de les últimes matinades, sense la xafogor que vam patir durant l’onada de calor.

Compartir

Potser t'interessa

2 Respostes

  1. Montse ha dit:

    A quin lloc de la platja?

  2. Tanit Casado ha dit:

    A la platja gran, al costat de la caseta de la Creu Roja.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *