El Maresme demana a l’ACA que es garanteixi la supervivència de l’aqüífer de la Tordera

Imatge d'arxiu del curs baix del riu Tordera

Evitar la salinització de l’aqüífer de la Tordera. És la petició que el Consell Comarcal i les alcaldies del Maresme van traslladar a l’Agència Catalana de l’Aigua en una reunió a Mataró, la setmana passada, a la que hi va assistir el seu director, Samuel Reyes. El territori planteja construir una canonada que porti l’aigua tractada a l’estació depuradora de l’Alt Maresme fins aquesta reserva estratègica d’aigua, que abasteix l’àmbit comprès entre Arenys i Lloret de Mar. Caldria dotar la instal·lació d’un sistema terciari que en permetés l’aprofitament per aquests usos. El president del CCM, Francesc Alemany, ha explicat que l’ACA s’ha compromès a buscar el finançament necessari per tirar-ho endavant, però sense establir-ne el calendari.

El president del Consell Comarcal del Maresme, Francesc Alemany, ha indicat que un dels punts tractats en la reunió de la setmana passada amb el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes, va ser el perill de salinització de l’aqüífer de la Tordera. Un recurs estratègic d’aigua que alimenta l’àrea compresa entre Arenys i Lloret, i les seves activitats econòmiques, entre les quals destaca la turística. Comenta quina és la proposta que defensa el territori, que implica un esforç inversor.

Per intentar evitar la salinització de l’aqüífer de la Tordera, que l’ACA executi les obres perquè tingui la qualitat de l’aigua necessària i es faci la canalització perquè la depuradora de l’Alt Maresme, a la pedrera de Montpalau, injecti aigua. Així es garantiria la supervivència de l’aqüífer i que la zona Lloret-Arenys, on a l’estiu hi poden haver 400.000 persones, no depengui de la xarxa general de Ter-Llobregat, que ja anirà molt carregada amb la demanda de l’àrea metropolitana.

La planta ubicada a la pedrera de Montpalau es va posar en marxa el 2012 i saneja les aigües residuals de cinc municipis de l’Alt Maresme: Calella, Malgrat de Mar, Palafolls, Pineda de Mar i Santa Susanna. Un cop tractades, s’aboquen al mar – a 1,2 quilòmetres de la costa – a través d’un emissari submarí.

Per poder-se injectar a l’aqüífer de la Tordera, caldria que la instal·lació es dotés de tractament terciari i construir una canonada que hi connectés. L’ACA ha escoltat la proposta i, segons Alemany, va comprometre’s a buscar el finançament però sense calendari.

Durant la reunió, també es va requerir més claredat en les mesures que estableix el decret de sequera. Per exemple, la prohibició de recomplir les piscines.

Per simple evaporació en moments d’irradiació solar importants, les piscines aniran perdent aigua. Amb tota la bona fe del món, qui té sistemes de recirculació pensa que no té consums, i no és cert. En això també vam demanar un aclariment a l’ACA, si es poden tenir activats o no.

El president Aragonès ha anunciat que el govern destinarà 1.045 milions d’euros del pressupost – ara en negociació – a combatre la sequera. A millorar l’ús eficient de l’aigua i de la xarxa, entre d’altres.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *