Enric M. Valls: “El món de l’ELA, afectats i familiars, representa pocs vots”

El president de la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls ha reaccionat a les paraules de Juan Carlos Unzué al Congrés dels Diputats, aquesta setmana, per reclamar una llei sobre la malaltia que ell pateix i que porta anys congelada. En la seva intervenció va retreure l’escassa presència de parlamentaris espanyols, a qui va demanar voluntat i empatia cap als malalts i les famílies que només demanen viure dignament. Enric Maria Valls – reconegut amb el Premi Ciutat de Calella 2023 – ha subratllat la tasca de visibilització i sensibilització que està fent l’exesportista. “És una persona excepcional que admiro molt”, ha dit Valls, qui en una entrevista a LA CIUTAT ha explicat quines són les demandes de la comunitat de persones afectades.

La intervenció de Juan Carlos Unzué, aquesta setmana al Congrés, no ha deixat indiferent a ningú. Defensava la tramitació d’una llei per als malalts d’ELA i les seves famílies, però davant seu només hi havia cinc parlamentaris. Amb bon to, emocionat, però un clar missatge de reprovació, l’exesportista adreçava aquestes paraules a la sala.

El president de la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls, amb seu a Calella, ha reaccionat en una entrevista a LA CIUTAT, on ha lamentat que la classe política es mogui, simplement, per vots. Enric Maria Valls ha dit que, en això, ho tenen perdut perquè aquesta és una malaltia minoritària, encara que devastadora pels qui la pateixen i les persones que els rodegen.

Seré una mica dur. En el món de l’ELA som pocs, quatre mil malalts i quatre mil famílies, en definitiva, pocs vots. Com que la política funciona pràcticament només per buscar vots, pintem molt poc.

Enric Maria Valls ha aprofitat els micròfons de Ràdio Calella TV per posar de relleu la tasca ingent de visibilització i sensibilització que està duent a terme Unzué, a qui se li va diagnosticar ELA l’any 2020. Des de llavors s’ha destacar com un gran ambaixador dels afectats, aprofitant la seva projecció pública. Destaca la seva humilitat, honestedat i voluntat de ferro.

És una persona excepcional, amb voluntat de ferro. L’admiro molt. Perquè parla des la humilitat, diu les coses com toca, i treballa de manera molt honesta per a l’ELA. Des d’aquí li torno a donar les gràcies i el felicito per la seva gran tasca.

La comunitat ELA reclama la tramitació d’una llei que garanteixi el dret a una vida digna de les persones afectades i cobreixi a qui les cuiden, principalment les famílies. Entre d’altres, que se’ls mantingui la cotització en cas que no puguin seguir treballant. Igualment important, segons Valls, que la llei vagi acompanyada dels recursos necessaris per al seu desplegament. Ha dit que el grup parlamentari de Junts al Congrés està treballant en una proposició de llei que ho contempla.

És molt important, segons nosaltres i així ho recull la proposició que presentarà el partit de Junts, és que la llei que es transfereixi a les comunitats autònomes vagi acompanyada de recursos. Que no torni a passar com amb la llei de la dependència, que un cop feta, ja s’apanyaràs!

L’ELA afecta més a homes que a dones i és la malaltia neurodegenerativa més frequent a Espanya i la tercera amb major incidència, per darrera de l’Alzheimer i el Parkinson. Progressa molt ràpidament a l’Estat espanyol, on hi ha uns 4.000 malalts.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *