El parc solar de l’antic peatge de Santa Susanna estarà operatiu a finals d’any

Visita d’obres a Santa Susanna, on s’està fent el desmantellament de l’antic peatge de la C-32 i s’aprofitarà l’espai que s’alliberi per instal·lar una planta fotovoltaica que abastirà la xarxa viària de la Generalitat de Catalunya. La consellera de Territori, Ester Capella, va ser ahir en un dels punts claus per al desplegament del programa d’autogeneració i sobirania energètica, que preveu arribar a cobrir l’11% del que es va consumir l’any 2023 al conjunt de carreteres catalanes. Hi haurà altres parcs solars a Vilassar de Dalt i Arenys de Mar (C-32 Nord) i a Mollet del Vallès (C-33); i s’instal·laran plaques solars a l’entorn dels túnels de Santa Susanna i Sant Pol de Mar (C-32 Nord).

Territori aprofitarà els espais alliberats dels antics peatges de la C-32 Nord i la C-33 per crear parcs solars que generin energia per cobrir el funcionament de les pròpies infraestructures. L’excedent s’aportarà a l’Energètica, l’empresa pública d’energia renovable de la Generalitat de Catalunya.

La consellera Ester Capella va visitar ahir les obres de desmantellament del peatge de Santa Susanna, on es preveu que abans de l’estiu comenci a fer-se la instal·lació dels mòduls solars fotovoltaics.

Col·loquem plantes fotovoltaiques que han de generar l’energia suficient perquè nodrim tota la xarxa viària de la Generalitat de Catalunya i no haguem de pagar i connectar-nos a una altra cosa que no sigui els nostres recursos. I amb la voluntat que tot l’excedent passi a l’energètica pública per redistribuir-hi i així se’n puguin beneficiar els ajuntaments i serveis públics, etcètera.

Territori destinarà uns 3 milions d’euros al projecte de parc solar de Santa Susanna, que ara està en licitació i es preveu començar a executar a l’estiu. Les obres tindran una durada aproximada de sis mesos.

L’actuació es replicarà als espais alliberats dels antics peatges de Vilassar de Dalt, Arenys de Mar i Mollet del Vallès (C-33). Així mateix, està en redacció el projecte per instal·lar plaques solars per autoconsum a l’entorn dels túnels de Santa Susanna i Sant Pol de Mar.

El programa d’autogeneració i sobirania energètica en la xarxa viària de la Generalitat contempla la instal·lació de 3.312 mòduls solars fotovoltaics, que generaran 2,9 GW/h anualment, un 11% del que es va consumir l’any 2023 a les carreteres de la Generalitat.

Tot just ara s’està completament la retirada de la infraestructura de peatges que queden als troncs i als laterals de les vies ràpides. Les feines s’estan efectuant, per un import global de 5 milions d’euros, a Alella, Arenys, Mollet del Vallès, Premià, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Vicenç de Montalt i Vilassar. S’inclou tant l’enderroc de les illetes, com de les barreres de seguretat, les cabines i les instal·lacions existents; es pavimentaran les noves calçades, s’adaptaran els elements de drenatge, i s’hi col·locarà la senyalització, abalisament i barreres de seguretat.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *