El Parkinson: la malaltia sense cura malgrat els avenços científics

Investigadors de l’Institut Broad de Cambridge, a Massachusetts, han identificat les neurones que queden destruïdes quan una persona té Parkinson. Aquest descobriment permet ara aprofundir en el coneixement de les causes de la malaltia i obre el camí a nous tractaments més específics. Una notícia que ha estat molt ben rebuda pels malalts que pateixen aquesta neurodegeneració i les associacions que treballen per millorar-los la qualitat de vida.

És el cas de l’Associació Catalana de Parkinson Blanes, la Selva i l’Alt Maresme (ACAP), una entitat creada l’any 2005, sense afany de lucre, per donar atenció als qui pateixen aquesta malaltia. Des de l’associació reben esperançats aquesta mena de notícies i celebren l’avenç de la ciència, però tal com recorda la logopeda i responsable del centre, Cristina Antón, malauradament encara no s’ha trobat una cura definitiva.

Realment la malaltia fa molts anys que va ser detectada celebrem els avenços, però encara no hi ha una cura eficaç. El que sí que és necessari és el manteniment i la rehabilitació, tant física com mental, per anar millorant i mantenir-ho parat.

El Parkinson és una malaltia neurodegenerativa que es manifesta sobretot en la lentitud de moviments, tremolors i engarrotaments. Es calcula que afecta al voltant d’un 2% dels majors de 60 anys i entre el 4 i el 5% de les persones de més de 80. A Catalunya, hi ha unes 30.000 persones diagnosticades de Parkinson i prop d’un 10% tenen menys de 45 anys. A aquestes edats, la malaltia és poc freqüent, però no excepcional.

Hi ha gent jove que pateix Parkinson o els primers estadis. A vegades ho relacionem només amb tremolor, sí que és cert que hi ha persones que tremolen, però hi ha molts que no. Les característiques principals són la rigidesa, la lentitud, la inestabilitat… però hi ha molta gent que no tremola.

Des de l’associació, justament, fan tota mena d’activitats per frenar l’avenç d’aquesta malaltia incapacitant. Antón subratlla que cal buscar aquelles activitats que més puguin beneficiar als pacients.

Nosaltres tenim diferents activitats que es fan individualment o en grup. Fem fisioteràpia, tallers cognitius, hidroteràpia, musicoteràpia, molt gimnàs i també treballem molt la psicologia.

Actualment, l’associació atén a un total de 80 socis de l’Alt Maresme i la Selva Marítima.

Diversos estudis calculen que la prevalença de la malaltia es triplicarà el 2050 i és per això que entitats com l’ACAP demanen trencar l’estigma de molts dels afectats.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *