El Ple Municipal aprova la instal·lació d’un nou supermercat a l’actual aparcament Hospital 2

El Govern Municipal del PDeCAT i el PSC va aprovar amb el suport del regidor del PP el canvi de qualificació dels terrenys que s’estan usant des de fa sis anys com a aparcament públic per mitjà d’un contracte de lloguer amb la propietat. L’operació urbanística que s’activa a partir de la futura venda del solar a una cadena de supermercats va centrar bona part del debat plenari. Però bàsicament per temes de mobilitat, aprofitament del futur aparcament subterrani que inclourà la construcció i els usos públics de les tres plantes que l’Ajuntament de Calella tindrà dret d’edificar, segons l’acord al que s’ha arribat amb la nova propietat.

L’anunci del Govern Municipal, divendres passat, de posar els 2.800 metres quadrats de superfície edificable a disposició de Salut per a l’ampliació de l’Hospital de Calella va centrar les intervencions dels grups polítics municipals en el debat d’un punt estríctament urbanístic.

El portaveu d’ICV-EUiA, Sebastián Tejada, va acusar l’executiu de Candini de plantejar una operació plena de trampes, a nivell d’impacte mediambiental que provocaran els 210.000 moviments anuals de vehicles que calcula hi haurà al sector, i també en termes de competència sobre el comerç local. Però la crítica més dura la va dirigir a la possibilitat apuntada pel govern d’edificar al damunt del supermercat per ubicar-hi serveis sanitaris. Va dir que s’està venent fum.

El seu plantejament és una quimera, un absurd mancat d’operativitat. En definitiva, una oferta electoralista bastant mal construïda. Li recomano que es posi en la nostra línia, i la d’altres grups, i dediqui els seus esforços a aconseguir l’hospital nou (…) El seu plantejament té un pecat original, que ja vostè vuit anys després d’assolir el poder a Calella li serà difícil de superar, que és la manca de credibilitat en relació a l’Hospital.

El va replicar el regidor portaveu del PSC, Josep Torres, assegurant que la proximitat electoral no impedirà que el govern prengui decisions fins l’últim dia. Va defensar la negociació feta amb la propietat dels terrenys i els resultats aconseguit, amb totes les derivades que implica. Torres va exposar que s’ha aprofitat una gran oportunitat per intentar fer realitat el que és possible, referint-se a l’ampliació del centre hospitalari.

A tothom se li omple la boca parlant de l’hospital, tots volem el millor hospital del món… però pensem amb els peus a terra i amb les possibilitats reals. Aquesta és una gran possibilitat. Mai s’ha dit que allà segur hi anirà una cosa o altra, però sí es posarà a disposició de Salut (…) El pecat original potser és que aquest projecte no el presenten vostès. El presenta un govern que governarà fins l’últim dia i que no aturarà la màquina.

Josep Maria Pérez Basart, del PP, va afegir-se a la crítica que s’estava venent fum amb l’opció d’ampliar l’hospital sobre el supermercat; tot i votar a favor de la requalificació urbanística. En aquest sentit, el regidor popular va aplaudir els resultats de la negociació feta amb els propietaris actuals i futurs dels terrenys. Va posar de relleu el paper del tinent d’Alcaldia Sitjà.

També és fum això d’ara, també és fum quan es diu que el 155 havia impedit fer el nou hospital. Tot això era mentida, el problema és que hi ha diners per unes coses però no per a d’altres que són molt importants per a la societat. No demano un hospital nou, demano una actualització del que tenim ara. No pot ser que tinguem unes Urgències que quan salten algunes rajoles es tapin amb uns morters, fent que quedi tot apedaçat.

Des d’ICV, Tejada va anunciar que si tenen un paper decisiu en el futur Govern Municipal impulsaran una reserva d’espai perquè Salut hi construeixi un hospital nou. El PP va afegir que, en cas que el Govern desestimi l’oferiment de Calella, igualment el consistori podrà fer ús dels 2.800 metres quadrats de superfície edificable, per exemple va dir Pérez Basart, construir habitatge protegit.

La CUP i ERC tampoc van aprovar la proposta de modificació urbanística. El regidor Jan Catà va posar l’accent en la pèrdua potencial d’aparcament públic que resulta de l’operació sobre la demanda actual i la futura. També va referir-se a l’impacte mediambiental de l’obertura d’un nou supermercat –amb uns efectes no recollits en l’informe– i el que tindrà també sobre el teixit comercial. La CUP va deixar ben clara la seva oposició al plantejament que fa el Govern Municipal per garantir les infraestructures.

Financem ara les infraestructures sanitàries catalanes a costa dels supermercats i les multinacionals alemanyes. És un model vàlid i perdurable? És el model que ens mereixem? Segons vostè aquesta és la realitat, nosaltres en proposem una de diferent (…) Amb aquesta iniciativa, facilitant les coses a aquestes empreses i creant el model de gestió, estan perpetuant una situació injusta. Així que diem no, no i mil vegades, no.

ERC va acusar el Govern Municipal d’oportunisme polític i electoral quan s’apunta a una futura i possible ampliació de l’Hospital Sant Jaume sense tenir del cert que aquesta és una fórmula avalada pel Departament de Salut. Cristina Gómez va dir que, en això, s’està fent “ficció”.

Ens sembla una temeritat fer-ho públic com s’ha fet, i fins i tot haver-ho parlat amb el comitè d’empresa, si realment –com ens consta– no hi ha el vist-i-plau de Salut ni del Govern de la Generalitat (…) Donen per feta una cosa que encara és una ficció, es tracta d’un titular esbiaixat i que no centra el tema on som ara.

L’alcaldessa Montserrat Candini va sortir en defensa de la viabilitat de la proposta en tot el seu conjunt afirmant que no entendria que el CatSalut no valorés una possibilitat de futur que implicaria una inversió d’aproximadament 4 milions d’euros. Va negar que s’estigui venent fum en aquesta qüestió, com sí afirma va passar l’any 2009 quan el Govern tripartit de la Generalitat va anunciar un nou hospital per a l’Alt Maresme. Aleshores, el govern local estava en mans del PSC i ERC.

Com ho veu el Departament de Salut? És evident que ens hauran de dir el què, però això vol dir que no podíem ni tan sols traslladar la proposta? És clar que no. Em costarà molt imaginar que el CatSalut no ho pugui veure bé (…) Quan se’ns acusa de vendre fum, a diferència d’anunciar un Hospital nou de 87 milions d’euros per part de l’actual cap de llista d’ICV, amb el suport d’ERC que estava al govern, enfront una proposta que suposa una inversió de 4 milions d’euros, penso que no hi ha diferència i que el fum se situa en un altre lloc.

Quant a l’impacte sobre el comerç local, la portaveu d’ERC va exposar que l’obertura d’una nova superfície a pocs metres de la que es va inaugurar l’estiu del 2017 afectarà negativament en el sector local, que ja mostra símptomes de debilitat.

A tot això, el tinent d’Alcaldia de Territori va recordar que els terrenys ja tenien qualificació comercial i que la propietat tenia dret a fer-lo efectiu. És davant d’això, que la prioritat del Govern Municipal, va afirmar Jordi Sitjà, va ser obrir una negociació per aconseguir algun benefici públic de l’operació.

Evidentment que es diu que no, ja es diu que no, i a partir d’aquí sorgeix aquest circumstància. Més enllà de les restes romanes, apareix un segon aparcament, de 144 places sumades, gestionades públicament per Gestvia (…) Els 2.800 metres són els que plantegem que facin cessió de tres plantes pel damunt per equipament públic que cedeixen a l’Ajuntament i això no ho conculca ningú.

El tinent d’Alcaldia de Territori va informar que mentre s’estigui tramitant el projecte i no comencin les obres, possiblement d’aquí a un any i mig, l’aparcament continuarà sent d’ús públic.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *