La parròquia de Santa Maria i Sant Nicolau acull la Pésaj, la pasqua jueva

Aquest Dilluns de Pasqua, la parròquia de Santa Maria i Sant Nicolau ha sigut l’escenari de congregació de tots els nouvinguts jueus d’Ucraïna. L’acte ha comptat amb la visita d’una rabina dels Estats Units qui ha sigut l’encarregada d’animar la celebració. La festa ha comptat amb els seus parlaments i la participació d’alguns dels nens que hi han assistit.

L’església de Santa Maria i Sant Nicolau s’ha omplert de gom a gom aquesta tarda durant la celebració de la Pésaj. La Pésaj és com anomenen els jueus a la Pasqua, per ells aquesta festa representa l’alliberació del poble jueu que estava sota l’esclavatge dels egipcis. Generació rere generació s’explica què va passar i es dona importància a valors com la llibertat i la no opressió, entre altres. Qui ha conduït la celebració ha sigut una rabina estatunidenca d’origen rus i ucraïnès que ha convidat els nens a cantar amb ella i a gaudir d’una festa com aquesta.

Tal com ha indicat Jai Anguita, president de la comunitat jueva progressista de Barcelona Bet Shalom, volien reunir tota la població jueu-ucraïnesa perquè poguessin celebrar-la i que s’aïllessin unes hores de la realitat que estan vivint. A més, ha valorat positivament el resultat final de l’acte.

Tenint l’escenari que tenim, jo crec que ha sortit prou bé i que la rabina s’ha explicat, a més els nens han pogut participar. Han pogut retornar a anys anteriors on celebraven la festa a casa. S’ha d’agafar amb una mica d’amor i carinyo  perquè estan patint.

Qui també ha estat present a la celebració ha sigut mossèn Cinto qui ha afirmat que faran tot el que es pugui fer pels refugiats, és per això que els han ofert l’espai perquè tenien la possibilitat de fer-ho. Ha afegit que espera que aviat puguin fer la Pasqua amb normalitat quan acabi la guerra.

Em sembla que tot el que puguem fer pels refugiats ucraïnesos és poc. A més a més, tenim la possibilitat d’oferir-los aquest espai (..)i celebrar la pasqua jueva amb persones que estan vivint una situació molt difícil. Esperem que puguin fer la pasqua, aquest passatge cap a una etapa diferent, quan s’acabi tot el que els fa patir i que puguin tornar a la seva terra perquè és el que tots desitgem.

La festa ha comptat amb representació municipal. La tercera tinent d’alcaldia, Montse Mateu, ha explicat que un acte d’aquest tipus és important celebrar-lo. Afirma que sobretot ho fan per solidaritzar-se amb el col·lectiu i donar el seu recolzament en tot el que puguin des del consistori.

Per nosaltres és un acte important i, sobretot, de solidaritat amb el col·lectiu ucraïnès que es troba amb nosaltres al qui volem donar tot el nostre recolzament.

L’acte també ha comptat amb la presència de l’oposició calellenca. A més de Mateu, Xavier Ponsdomènech, regidor d’ERC, ha acompanyat la ciutadania ucraïnesa en un dia com aquest.

La importància que li donem és l’acolliment que s’ha fet des de Calella (…) el col·lectiu jueu buscava un lloc on poder celebrar la seva festa i vam poder-lo canalitzar a través d’en Cinto fent casa seva, casa de tothom. Ha sigut un acte molt bonic i emotiu.

Finalment, la celebració ha comptat amb la visita de la secretària d’Igualtat de la Generalitat, Mireia Mata, qui ha assegurat que ja estan treballant per poder reubicar totes les persones exiliades abans que comenci la temporada d’estiu per no perjudicar els establiments hotelers i tampoc deixar els nou vinguts desemparats.

El que ha de fer la Generalitat és continuar amb la fase d’acollida que pretén descongestionar els equipaments que els acullen (…) per dos motius. D’una banda arriba la temporada turística i, d’altra banda, aquests espais no són els més confortables per els nouvinguts. La següent fita del govern és trobar un lloc per ells en comunitats més petites.

Finalment, ha assegurat que ja estan treballant per la localització d’aquests espais i que ja han rebut moltes propostes. Tal com diu, el següent pas a seguir és buscar sistemes jurídics que garanteixin la seguretat per tothom.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *