El rei Felip VI no és benvingut a Calella

rei 1

El ple de l’Ajuntament de Calella ha declarat al rei Felip VI com a persona non grata al municipi. El monarca ja no és benvingut després que Junts per Calella i Calella en Comú donessin suport a la moció presentada per Esquerra i la CUP per proclamar al Borbó d’indesitjable a la ciutat pel seu paper en el procés català, pels recents casos de corrupció que afecten a la monarquia i per ser símbol d’una institució hereva del franquisme. Així mateix, amb l’aprovació de la moció, Calella es declara municipi antimonàrquic, democràtic i republicà.

En concret, la moció expressa que la monarquia és una institució “antidemocràtica basada en drets hereditaris de sang i privilegis d’arrel aristocràtica” i recrimina el seu silenci davant la repressió i “l’erosió de les llibertats i drets civils i polítics“. La presentació de la proposta va anar a càrrec de la regidora de la CUP, Núria Freixas.

La institució monàrquica és anacrònica i no ens representa als catalans. Perquè és autoritària i hereva del règim dictatorial de Franco. Perquè Felip VI el 3 d’octubre del 2017 va abandonar la figura d’àrbitre que li atorga la constitució espanyola, i va decidir prendre partit.

Esquerra s’hi va adherir signant el text i Calella en Comú i Junts per Calella van votar-hi també a favor.  Miríam Sellés és regidora d’Esquerra.

Aquesta moció recull tots els perquè i la institució que l’envolta han fet mèrits sobrats per presentar aquesta proposta. Segons la constitució la persona del rei és inviolable i no està subjecte a responsabilitat. Per tot plegat, està més que motiva vota a favor.

El tinent d’alcaldia Marc Buch va ser qui va defensar el posicionament de Junts per Calella.

No és una moció que ens agradi extremadament, no voldríem declarar a ningú persona non grata, però la figura del rei és qüestionable i per això el nostre vot és favorable.

Els vots contraris al text van arribar per part del PSC i Ciutadans. El regidor taronja va expressar el seu vot contrari a proclamar al Rei Felip VI “persona non grata” i va titllar la moció de sectària i inoportuna.

Em sembla vergonyós que porteu una moció que és propaganda. Hi ha coses més importants ara mateix en aquest municipi que dur al Ple aquesta moció sectària. Titlleu de corruptes als Borbons , però hi ha molts més polítics corruptes, si no mireu la bancada del Parlament de Catalunya i pocs se salven.

Els socialistes també es van posicionar contraris a la moció. El portaveu del grup, Josep Torres, va incidir en la interpretació “errònia”que s’ha fet de la història a l’hora de redactar el text.

Des del punt de vista històric hi ha imprecisions, caldria revisar algunes coses del text de la moció. Hi ha reinterpretacions de la història que no són així. Hem de vigilar a l’hora d’interpretar fets històrics. Nosaltres votarem en contra perquè no compartim la interpretació que s’ha fet.

La moció la van elevar al ple la CUP i  Esquerra a partir de la iniciativa del Consell local per la República de Calella.

Compartir

Potser t'interessa

1 Resposta

  1. Jordi escrigué:

    Quina manera de redactar una notícia, està clara la línia editorial del “periodista”. A veure el que trigueu a esborrar aquest comentari …Us recordo que va ser justament un Borbó el que va donar el títol de ciutat a la “molt fidelíssima” Calella que es va mantenir en el bàndol Borbó durant la guerra de successió de la Corona Espanyola.Felip IV és benvingut a Calella,, malgrat el que diguin quatre polítics ignorants que es creuen la “veu del Poble”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat