El senador Jon Iñarritu (EH Bildu) denuncia l’opacitat del Govern espanyol sobre l’1 d’octubre

Imatge d'arxiu

El senador que va interpel·lar en comissió a l’aleshores ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido (PP), sobre l’actuació dels agents de la Guàrdia Civil a l’Hotel Vila; denuncia, un any després, la falta de transparència del Govern també actual a l’hora de donar explicacions sobre el dispositiu policial per frenar el referèndum. En una entrevista al programa La Ciutat, Iñarritu exigeix que es donin explicacions sobre qui era el responsable de l’operatiu, qui va ordenar actuar amb violència i qui va planificar els procediments.

El senador d’EH Bildu ha dit que mig any després de preguntar-ho per primera vegada, encara no s’ha donat la informació als representants electes que ho han demanat.

La política del Govern passat i actual ha sigut d’ocultació i falta de transparència. En tot allò que fa referència a l’1 d’octubre hi ha hagut falta de transparència: jo mateix vaig demanar tots els vídeos, àudios i converses telefòniques de les forces de seguretat i ara es filtren als mitjans de comunicació però no se’ls facilita a nosaltres”

Iñarritu s’alarma que es responsabilitzi al president Puigdemont i els ciutadans que van anar a votar de l’actuació dels agents de la policia espanyola. Assegura que l’1 d’octubre és un cas singular al món d’un acte democràtic reprimit amb violència.

El que va passar l’1 d’octubre ha sigut el primer cas en la història que un plebiscit es reprimeix de manera violència. Ja sigui legal o il·legal. Aquest mèrit el té el PP i el govern del PP del ministre Zoido.

Per Iñarritu, l’única via que tenen els dirigents polítics i socials empresonats o a l’exili és acudir a estaments internacionals. Assegura que l’Estat espanyol ha entrat en una espiral i deriva repressiva que bloqueja cap sortida justa al conflicte.

Quan diem que Espanya s’està convertint en una Turquia Occidental, hi ha qui es posa les mans al cap i diu que exagerem; però és que actualment tenim més artistes a presó que cap altre estat al món. Va entrar en una cadena repressiva amb la Llei Mordassa, però veiem que també s’interpreta així el Codi Penal”

Per últim, el senador d’EH Bildu ha apel·lat a una aliança entre el poble basc i el català perquè s’uneixen i s’empoderin en pro de la construcció d’una democràcia plena i lliure de tints feixistes.

Joan Iñarritu va ser qui va referir-se en termes de “pluja daurada” a les provocacions dels agents de la Guàrdia Civil des del teulat de l’Hotel Vila.

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra al senador d’EH Bildu, Jon Iñarritu.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *