El temporal de garbí de Setmana Santa impacta a la platja de Calella

Foto cedida per Angelina Muntal

Pluja, vent i temporal de mar ha estat la tònica de la Setmana Santa meteorològica a Calella. La ressaca marítima ha descobert un nou paisatge del litoral, sobretot a la platja de Garbí, on hi ha hagut la pèrdua més important de sorra. Amb tot, des del Servei Meteorològic del Maresme s’indica que l’episodi no ha estat excepcional pels registres obtinguts. Quim Serra n’ha aportat algunes dades a Ràdio Calella TV.

Respecte les pluges durant la Setmana Santa, el responsable del Servei Meteorològic del Maresme apunta que hi ha hagut un acumulat de poc més de 30 litres per metre quadrat, i que no es pot parlar d’uns registres fora del normal per l’època de l’any.

De pluges excepcionals res de res, hem tingut mesos de març que ha plogut molt més (…) Per exemple, aquí Calella, el diumenge 31 de març van registrar-se 20 litres per metre quadrat, però el dimarts anterior ja n’havien caigut 14. En pocs dies s’han acumulat quantitats tampoc gent exagerades, perquè parlem d’uns 30 litres… Clar, venim d’on venim, i qualsevol precipitació ens pot semblar qui sap què!

El diumenge 31 de març es va registrar una punta de vent màxima a Calella de 74 quilòmetres per hora, si bé es portaven dies amb velocitats per sobre dels 50 quilòmetres per hora. Van ser ratxes de vent de component nord oest que, al seu torn, van provocar el temporal de mar que s’ha tornat a emportar la sorra de les platges. No per grans onades sinó per una important mar de fons, que ha tingut una afectació important als trams pròxims a infraestructures com ports o espigons. En el cas de Calella, just al costat del turó de Capaspre.

El responsable del Servei Meteorològic del Maresme, Quim Serra, exposa que no són episodis excepcionals si bé hi ha aquest element diferencial respecte el que passava en la segona meitat del segle passat: la petjada humana sobre l’ecosistema.

Si mires fotografies aèries de la platja del Maresme dels anys 50, i a Mataró eren de 4 o 5 metres d’amplada. Abans no passava res si anava i tornava pels temporals, però ara sí, perquè hem posat infraestructures a la sorra i això té conseqüències.

La inestabilitat que ha marcat el període de Setmana Santa, a Calella i al conjunt del país, ha deixat pas a jornades de cel serè o temperatures lleugerament a l’alça. Serà per pocs dies, segons indiquen alguns models meteorològics que s’hauran d’anar confirmant en les pròximes hores.

Podríem tenir entre dimarts i dimecres de la setmana vinent el pas d’una bossa freda des de l’oest de la península, i això normalment genera grans precipitacions a la zona del Pirineu. Seria una notícia excel·lent si s’acumulen volums importants de 80 o 100 litres per metre quadrat. Aniria molt i molt bé per a les reserves d’aigua.

La previsió a curt termini indica que s’imposarà l’ambient assolellat pel que queda de setmana, amb temperatures que poden arribar als 21 graus, divendres a Calella.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *