Els comuns faran quantificar el cost dels serveis impropis que assumeixen les policies locals

Calella en Comú ha promogut la realització d’un estudi que quantifiqui el cost que estan assumint els ajuntaments de la comarca en matèria de seguretat ciutadana, tot i tractar-se d’una competència exclusiva de la Generalitat de Catalunya. Aquest és un dels compromisos inclosos en l’acord marc de pressupostos del Consell Comarcal del Maresme per al 2023. Els comuns exposen que la dedicació de les policies locals a serveis que els són “impropis” té una doble derivada: el cost econòmic i l’impacte a nivell de seguretat, ja que hi ha certs àmbits als que irremeiablement no s’hi arriba. Tot plegat, per una situació de falta d’efectius dels Mossos d’Esquadra que el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va reconèixer en la reunió que va mantenir el passat desembre amb els alcaldes del territori.

Calella en Comú calcula que la Policia Local destina el 55% dels seus recursos a serveis de seguretat ciutadana, cobrint un àmbit que és propi del cos dels Mossos d’Esquadra. Això tindria un cost econòmic que superaria els 1,5 milions d’euros, segons ha apuntat el regidor Sebastián Tejada, que alhora és portaveu del grup d’En Comú Guanyem al Consell Comarcal del Maresme, que ara elaborarà un estudi per quantificar quant paga cada ajuntament del territori per compensar la falta d’agents de la policia catalana.

En declaracions a Ràdio Calella TV, Tejada defensa que es faci la quantificació d’aquest sobrecost per serveis impropis en matèria de seguretat ciutadana a l’hora d’anar a reclamar més recursos a la Generalitat de Catalunya, que és qui en té les plenes competències.

Quan els responsables municipals parlen de la falta d’efectius de Mossos d’Esquadra mai expliquen que les policies locals no tenen aquestes competències però les exerceixen de manera desorbitada, i tampoc quants diners costa. És un plantejament novedós. Si som capaços de quantificar aquest sobreesforç i determinar de quina forma es desatenen les competències locals, tindrem una força negociadora amb la Generalitat de Catalunya.

Tejada indica que en l’anàlisi que ha d’encarregar el Consell Comarcal del Maresme, complint els compromisos de l’acord marc per al pressupost del 2023, també s’haurà de tenir en compte el factor turístic per als municipis – sobretot de l’Alt Maresme – que temporalment veuen incrementada substancialment la seva població.

El regidor de Calella en Comú i conseller comarcal a l’oposició reconeix que la solució es planteja a llarg termini per les limitacions que esgrimeix la Generalitat de Catalunya per posar més agents de Mossos d’Esquadra al carrer. En aquest punt, reclama al Govern que impulsi polítiques públiques que actuïn contra l’origen dels delictes més comuns i que són els que generen un clima d’inseguretat ciutadana: és a dir, els petits robatoris i les estrebades. Diu que a Calella se’n produeixen tres al dia.

No volia donar la impressió que només s’arregla amb mesures policials. La majoria dels casos no resolts són els robatoris o petits furts, etzètera. Tenim molt clar que en la mesura que siguem capaços de lluitar contra la segregació escolar i millorar les oportunitats i expectatives de, d’aconseguir que millorin les expectatives dels joves i es creïn més oportunitats de treball, si millorem l’oferta d’habitatge digne, les probabilitats que es redueixin aquestes tipologies delictives seran importants.

L’alcaldable de Calella en Comú afirma que la millora de les condicions de vida i les perspectives de futur de la ciutadania serà la seva prioritat si arriba al Govern de la ciutat després de les eleccions municipals del pròxim mes de maig.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *