Els farmacèutics demanen regular els tests d’antígens

Davant la proximitat de les festes nadalenques són moltes les famílies que s’estan plantejant la possibilitat de fer un test d’antígens, els coneguts com a test ràpids, com a “passaport” per a celebrar els àpats familiars. Experts i autoritats, però, coincideixen en apuntar que les proves ràpides no són garantia de res a l’hora d’evitar contagis. Asseguren que els tests d’antigen són una bona prova diagnòstica per fer cribratges, però només quan es fa bé i la requereix un professional. I enmig de l’equació hi trobem també les farmàcies que en els darrers dies han rebut una allau de consultes per comprar aquests tests. Insisteixen a dir que, de moment i a falta d’una regulació estatal, no poden vendre kits d’automostra a particulars.

De moment, no es poden comprar tests d’antígens a les farmàcies de Catalunya. Ara com ara, ni l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ni l’Agència Europea del Medicament n’han autoritzat la venda a les farmàcies, fet indispensable perquè es puguin distribuir. Ho ha explicat la farmacèutica Genoveva Castells, qui ha insistit a dir que a hores d’ara no els poden vendre sense una prescripció mèdica.

Un particular no pot comprar el kit i fer-se’l ell mateix. Ha de tenir una prescripció mèdica. A més legalment només ho podem vendre a centres mèdics, perquè ells són el personal sanitari adient per fer-ho. Ara mateix no pot venir un ciutadà de peu i comprar-se el test.

De fet ha assegurat, que ja són molts els distribuïdors que contacten amb les farmàcies per vendre els tests d’antígens. Castells, però es reafirma en què la normativa no els permet vendre els kits sense una recepta mèdica. 

Fins que no estigui més clara la normativa no faré res. Ens estan oferint de tot, però és un tema molt seriós. He d’estar segura del que venc. Fins que no tingui el vistiplau del col·legi de farmacèutics no vendré el kit a la farmàcia sense recepta.

Dilluns mateix també el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ja va alertar dilluns que no recomana utilitzar els tests d’antigen per detectar la Covid particularment. El secretari general va assenyalar que els tests d’antigen són una bona prova diagnòstica i que per això els estan utilitzant en els CAP i en els cribratges, però que s’han d’utilitzar bé, des del procés d’obtenció de la mostra fins al seguiment de contactes en cas positiu. I va recordar en la roda de premsa que la venda d’aquests tests a les farmàcies està subjecte a la normativa estatal.

Avui dia, des del Sistema Públic de Salut no podem recomanar la seva utilització indiscriminada com a passaport per anar a un dinar de Nadal. La relació d’aquests tests amb les farmàcies caldrà veure com evolucionen la normativa estatal i les indicacions que anem tenint d’aquests tests d’antígens.

Tant Castells, com Ramentol, va coincidir en desmentir que s’estigui venent aquests tests en l’àmbit particular al preu de 25 euros. I insisteixen, “sense una prescripció mèdica” no es poden facilitar.

Què són els tests d’antígens?

És una prova que detecta les proteïnes del virus. Permet identificar les persones que estan patint una infecció per SARS-CoV-2, especialment si la prova es fa els primers 5 dies de presentar símptomes. Es realitza amb una mostra del nas que el professional sanitari extreu amb l’ajuda d’un bastonet. Els resultats triguen uns 20 minuts. Els avantatges més notables davant les PCR són el preu i la rapidesa. Un test d’antígens pot costar al voltant de 5 euros, mentre que una PCR pot tenir un preu de més de 100 euros. En el cas de la PCR, un cop extreta la mostra, s’ha de portar a un laboratori per seguir un procediment que dura unes quantes hores. Pel que fa a la sensibilitat, avui dia aquests tests poden arribar -i en alguns casos superar- al 95%. Això vol dir que de cada 100 positius reals se’n detectarien 95.

 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *