Els germans Basart acomiaden el seu any de pubillatge

L'Hereu i la Pubilla de Calella 2015
L'Hereu i la Pubilla de Calella 2015

Jaume i Meritxell Basart, Hereu i Pubilla de Calella 2015, estan a punt de caducar. Ho faran dins la Festa Major de la Minerva, quan farà un any just que van ser escollits com a representants del pubillatge de la nostra ciutat.

De llavors ençà han passat dotze mesos molt intensos. Han arribat a fer un centenar de sortides fora de Calella a diferents actes de comiat i proclamacions de pubilles i hereus d’arreu de Catalunya. A l’Hereu, Jaume Basart, i a la Pubilla, Meritxell Basart, els ha servit per conèixer ben bé el que és el món del pubillatge, el país i la seva gent. Jaume: «Coneixes gent, tradició,  gent d’altres pobles, cultura, una cultura que potser per tu mateix no faries, i en canvi al pubillatge coneixes molt a fons. És la gent del poble que et diu què és, què has de fer, el que has de conèixer d’aquell poble, i això és que més atreu del Pubillatge, conèixer la cultura catalana en primera persona». Meritxell: «Realment acabes entrant molt en aquest món, coneixes a molta gent, fas moltes amistats i intentes anar al màxim a totes les sortides perquè saps que només és un any representant al teu poble i ho vols viure al màxim“.

Entre els pobles per on han passat, entre molts d’altres, hi ha Portbou, Navàs, Puig-reig, Tarragona, i la majoria de viles del Maresme.

I entre tants pobles també hi ha sortides que els han marcat i els han deixat una petjada interior. La Pubilla, Meritxell Basart, en destaca dos, un que els va impactar negativament i un altre que els va deixar la sensació just contrària. “Aquest any a Súria s’ha acabat el Pubillatge, van treure-ho. Ens va marcar molt perquè la pubilla de Súria va fer moltes sortides i la coneixíem. I a més el regidor va fer un discurs una mica nefast, ens va impactar que s’acabés, i d’aquella manera a Súria, donant-li un valor una mica de menyspreu. I en canvi a Gironella va ser un acte preciós, l’Ajuntament hi estava involucrat i tenia ganes de fomentar la cultura del país, i hi va anar molta gent del Pubillatge. Són dos moments que ens han marcat perquè hem vist el contrast entre un poble on s’acaba el pubillatge i un poble que vol fomentar la cultura“.

D’aquí a pocs dies hauran caducat, ja no seran ni Hereu ni Pubilla de Calella, i serà el torn de dos nous representants. El consell dels que tot just ara ho deixen és que no es quedin només als actes de casa, que vagin a conèixer el país. Jaume: «Que vagin a conèixer el món, a disfrutar-lo, que no es tanquin en ells mateixos, que siguin oberts, que estiguin disposats a conèixer gent que és el millor que pots fer, i llavors ja estaran involucrats al Pubillatge». Meritxell: «És un any que passa molt ràpid però ho vius molt. És una experiència que també t’enriqueix perquè aprens moltíssimes coses, i un consell que els donem és que ho vinquin».

L’any de pubillatge se’ls ha fet molt curt però estan satisfets amb el que han viscut i han satisfet les seves expectatives. A més, aquest any ha estat el primer em què s’han recuperat els hereuets i les pubilletes, els ha servit també per fer grup entre gent de Calella de diverses generacions.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat