Els Mossos d’Esquadra engeguen un projecte per detectar situacions d’abús en persones amb discapacitat intel·lectual

El cos policial ha posat en marxa una sèrie de tallers que imparteixen en els centres que treballen amb persones amb discapacitat intel·lectual amb l’objectiu de que elles mateixes siguin conscients que estan patint algun tipus d’abús –sexual, econòmic, psicològic, físic o a través d’internet– i ho denunciïn. Un projecte pioner en l’àmbit policial europeu dirigit especialment als adults pels possibles abusos sexuals que poden patir.

En una entrevista a Ràdio Calella TV, la caporal Imma Bestard, de la unitat de proximitat i atenció ciutadana de la regió metropolitana Nord dels Mossos, en la qual s’inclou Calella, ha explicat que primer es posen en contacte amb els educadors dels centres, que són els que decideixen el grup de joves que participaran en el taller i la temàtica que s’hi treballarà.

Parlem primer amb els treballadors de les entitats a les quals va dirigit aquest projecte, els psicòlegs i els pedagogs d’aquests centres, i valorem quina és la temàtica que més interessa al centre. Aleshores fem un taller que és molt participatiu, i amb aquest taller el que s’intenta és això, que ells reconeguin si estan sent víctimes d’algun tipus d’abús, fins i tot, en algun cas també hi ha alguna persona que és agressora i treballem des d’un punt de vista de reflexió, d’empoderament i de que adquireixin aquest tipus de recursos.

Bestard ha apuntat que la iniciativa neix de la necessitat que han copsat els Mossos que tot i que hi ha moltes persones amb discapacitat que pateixen abusos, no queda reflectit en les denúncies. En el projecte col·laboren també la DINCAT (Federació d’entitats que treballen amb persones amb Discapacitat Intel·lectual de Catalunya), la Fundació Vicki Bernadet i la Fundació Catalana Síndrome de Down.

La caporal ha reforçat la idea de ser conscient de l’abús per poder dir-ho i aturar-ho.

Normalment, el fil conductor és una història i a base d’unes imatges que justament les ha fet un company nostre, gràcies a aquesta història ells s’hi veuen molt reflectits. I, a partir d’aquí, el que fem és que ells mateixos, en certa mesura, arribin a la conclusió que ens interessa, que bàsicament és, depenent del tema, que entenguin quan estan sent víctima d’un abús. Que potser tu i jo ho veiem molt clar, però ells, per les seves característiques, moltes vegades no ho veuen així, no són conscients que estan sent víctimes d’aquest abús. I el que busquem bàsicament és que això ho diguin. Per aturar-ho, ho has de dir.

Aquesta setmana han realitzat el taller a la Fundació Aspronis de Malgrat, una fundació sense ànim de lucre que treballa perquè les persones amb discapacitat intel·lectual tinguin unes condicions òptimes de qualitat de vida i igualtat. Aspronis actua a la comarca de la Selva i al nord del Maresme.

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra a la caporal dels Mossos d’Esquadra, Imma Bestard.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *