Els primers registres de la unitat de control ambiental indiquen que l’aire de Calella té bona qualitat

Foto: Ajuntament de Calella
Foto: Ajuntament de Calella

Ja es tenen les primeres dades provisionals dels mesuraments que està fent a Calella la unitat mòbil de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic. En concret, a la zona d’aparcaments que hi ha a la cruïlla dels carrers Tramuntana i Hortalans –al costat dels Toyca i relativament a tocar de la carretera N-II–. Entre d’altres, es registren els nivells de diòxid de nitrògen, monòxid de carboni o benzè per determinar si l’aire que respirem a Calella és prou net. I tot apunta en aquesta direcció. La campanya va començar l’11 de novembre i s’allargarà fins a principis de gener del 2021, però s’espera donar-li continuïtat amb una nova campanya que situï els equips de control en un punt més conflictiu.

El camió està equipat amb dispositius automàtics que mesuren els nivells de presència de set tipus de gasos que es relacionen directament amb la contaminació atmosfèrica i, en conseqüència, el procés de canvi climàtic: el diòxid de sofre, el sulfur d’hidrògen, el monòxid de carboni i el diòxid de nitrògen, l’ozó i el benzè, o les partícules PM10. La cap de la secció d’Immissions del Servei de Vigilància i Control de l’Aire de la Generalitat de Catalunya, Eva Pérez, ha explicat que es prendran també registres manuals i s’espera que en dos punts diferenciats de Calella. La idea és complementar les dades que s’obtinguin del punt net on està ara la unitat mòbil amb les d’una ubicació on hi hagi un major volum de trànsit.

Estem en un punt de fons, on no hi ha impacte directe de cap focus de contaminació. La nostra intenció és tenir aquesta mesura però conèixer també la qualitat de l’aire en zones de Calella amb impacte de trànsit. Estem en converses amb l’Ajuntament per continuar la campanya quan acabi aquesta.

Segons les primeres dades provisionals que s’han captat amb els equips automàtics, els nivells de contaminació de l’aire a Calella es mourien entre les franges de baix i moderat.

Justament a Calella seran baixos, pel que estem veient. La nostra diagnosi de qualitat de l’aire no comportarà que s’hagin de fer actuacions, que sempre seran benvingudes; però els nivells seran moderats o baixos, fins i tot al punt de mesurament de trànsit. En tot cas, s’ha de veure.

La cap de la secció d’Immissions del Servei de Vigilància i Control de l’Aire exposa que aquests registres són els que es corresponen a poblacions de les dimensions i activitat de Calella; i que a Catalunya els problemes de qualitat ambiental es concentren a Barcelona i l’àmbit metropolità, i altres ciutats grans.

La campanya actual té una durada de dos mesos i mig i es va posar en marxa a partir de la petició que un professor de l’Escola Pia va fer arribar a la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic per un estudi sobre mobilitat sostenible.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

  Accepto la política de privacitat