Els sindicats esperen un alt seguiment de la vaga d’ensenyament que comença demà

escola

Els professionals de l’educació estan cridats a la vaga amb el lema “prou imposicions”. La convoquen els principals sindicats de l’ensenyament a Catalunya per protestar contra les mesures que, segons denuncien, estan afectant la qualitat d’un servei que encara arrossega les retallades de fa 10 anys. Hi haurà cinc jornades d’aturades a les escoles i instituts: aquesta setmana, entre el 15 i el 17 de març; i a finals de mes, els dies 29 i 30 de març. Esperen que tingui un ampli seguiment per aconseguir forçar al conseller Josep González-Cambray a seure a la taula de negociació i pactar les mesures anunciades amb tota la comunitat educativa.

Els sindicats van fer la convocatòries dies després d’anunciar-se l’avançament del pròxim curs escolar al 5 de setembre. Exposen que més enllà de discrepar d’aquesta mesura en concret, és una reacció davant l’actitud “autoritària” del conseller Josep González-Cambray amb qui les relacions estan ara trencades. Ho ha exposat la portaveu d’USTEC, Iolanda Segura, en declaracions a Ràdio Calella TV.

Ja fa temps que ens sentim menystinguts pel Departament d’Educació, fos quin fos el conseller. És una situació que ve de lluny però ara s’està anant més enllà perquè abans com a mínim feien el “paripé” de portar-ho tot a la mesa, encara que no es negociava res (…) Va ser el calendari, però es podria haver anunciat qualsevol altra mesura que amb aquestes formes ens hauria posat en peu de guerra perquè fins aquí hem arribat.

calendari vaga educacióEls sindicats enumeren set motius per anar a la vaga. Exigeixen un augment del 6% de la inversió en educació; revertir l’històric de retallades i més drets laborals amb la reducció de ràtios o la conversió dels terços de jornada en mitges jornades; el rebuig al nou currículum d’ESO i batxillerat; arribar a un pacte d’estabilitat del personal; la defensa del model d’immersió lingüística; i demanen la dimissió del conseller d’Educació, Josep González-Cambray, i que hi hagi una negociació real. La setena, la supressió del nou calendari escolar que, segons els sindicats, és “la gota que ha fet vessar el got”. Reiteren que no té cap motivació pedagògica i tampoc comparteixen l’argument que facilitarà la conciliació de les famílies.

La conciliació laboral ha de passar per una reestructuració orgànica de tota la societat a nivell d’horaris, etc… No és l’escola qui ha de donar-hi resposta, la seva funció és educar els infants. No ha de ser un aparca-criatures. La conciliació laboral no s’arregla avançant el curs cinc dies, i la resta de l’any?

Des del sindicat USTEC es confia que la convocatòria tindrà un ampli seguiment entre els professionals del sector de l’ensenyament i que això obligarà al Departament a recular.

Suposo que estan esperant quina és la participació per fer algun moviment. Ens sorprendria molt que no ho fessin. Es preveu que la vaga tingui prou suport del col·lectiu perquè, de fet, s’estan organitzant des dels propis centres i municipis, cosa que no passava de fa anys. No sabem si tots els dies, però esperem que els primers tinguin molta participació.

Iolanda Segura exposa que les seves reivindicacions són compartides per gran part de la societat i que no tiraran la tovallola encara que alguns els vulguin “criminalitzar”.

Hi ha un sector de la societat que ho entén molt bé i un altre que no ho vol entendre i només es queda amb el tòpic que som un sector amb moltes vacances. No podem deixar de reivindicar els nostres drets laborals i el que és millor pel sistema educatiu perquè hi hagi aquest sector que ens vulgui criminalitzar. Tirarem igualment endavant.

El Departament de Treball ha decretat uns serveis mínims del 33% a infantil, primària i secundària. Hi haurà un docent per cada tres aules i una persona de l’equip directiu per cada centre. En el cas dels centres d’educació especial i les llars d’infants, com que són col·lectius que necessiten més atenció, s’han establert uns serveis mínims del 50%.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *