Els Trabucaires del Renaixement, preocupats per la nova normativa que regula les festes amb foc

L’Associació Cultural de la Mare de Déu del Roser-Trabucaires del Renaixement considera molt negatiu per a la cultura popular les restriccions que imposa el Reial Decret 130/2017 sobre el Reglament d’explosius que ha aprovat recentment el govern espanyol a instàncies de la normativa europea.
De moment però l’Associació Cultural Mare de Déu del Roser té previst fer amb normalitat la cercavila dels Trabucaires amb les salves d’honor i custòdia per a la Festa Major de Sant Quirze i Santa Julita el divendres 16 de juny.

El president de l’entitat, Josep Llamas, considera que el món polític governa d’esquena a les realitats de la cultura popular i només tenen en compte aspectes burocràtics. Uns aspectes que ara faran endarrerir més els permisos per fer actes tradicionals com les desfilades dels trabucaires. Entre les mesures també hi ha la limitació de la pólvora negra a un quilo per trabucaire durant un acte festiu.

Llamas fa una crida al diàleg i l’entesa per evitar que tradicions tan arrelades a la cultura mediterrània es vegin obligades a plegar o bé a adaptar-se a les noves normatives que al final el que provoquen és una desvirtuació de la festa original. Llamas parla de com els afectaran les limitacions, per exemple, amb la pólvora: “La nova normativa requereix de canvis de material, les polveres han d’estar actualitzades, sortir limitats amb la pólvora vol dir que si una cercavila dura més del compte farem curt, i sempre és millor que en sobri que no pas en falti. Ens haurem d’anar adaptant a aquesta normativa”.

D’altra banda, el Majoral Primer de l’Associació Cultural de la Mare de Déu del Roser denuncia que la nova normativa obliga a les entitats promotores a dipositar una important quantitat econòmica com a garantia. I posa com a exemple indrets com ara a la Catalunya Nord on els espectacles pirotècnics han quedat en mans de grans empreses. Per a les entitats veïnals o associacions representarà un cost inassumible: “A la Catalunya Nord ja no es poden fer correfocs ni espectacles populars amb foc, tot va a càrrec de les grans pirotècnies i això pels pobles petits és inassumible, allà i aquí si finalment s’acaba aplicant el decret. Hi ha pobles que tiren dels veïns, dels diables o dels trabucaires per fer els actes de la Festa Major, si passa a mans de les grans pirotècnies ja sabem què passarà, alguns ajuntaments ho podran assumir i d’altres no”.

Josep Llamas confia que s’hi posi seny i es rectifiqui la normativa, que es creï una d’específica per aquest col·lectiu.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *