Es compleixen deu anys de la fatídica rierada que es va emportar una quarantena de cotxes

Una forta tempesta d’estiu, una nit de divendres d’agost, va trasbalsar Calella ara fa deu anys. Va començar quan passaven deu minuts de les nou del vespre del 25 d’agost del 2006 i en només 20 minuts va descarregar 37 litres per metre quadrat. La imatge que ha quedat pel record és la d’una important rierada que es va emportar tot el que es va trobar pel davant. El sinistre va afectar a la quarantena de cotxes que llavors hi havia estacionat. L’ex alcalde Josep Basart, batlle de la ciutat en aquell moment, ha compartit amb Ràdio Calella TV els seus records d’aquella nit, assegurant que es van passar molts nervis fins que es va confirmar que no hi havia cap víctima. També ha admès que mai s’ha acabat de saber quin error de coordinació va fer que l’avís del Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT) arribés a les autoritats i cossos d’emergència locals quan ja no hi havia temps material per evitar els danys.

Rierada 25082006-1El missatge alertant d’una forta tempesta va emetre’s a les 20.35h, però va arribar a Calella a través del Servei Meteorològic del Consell Comarcal del Maresme quan faltaven tres minuts per les nou del vespre. L’aiguat va caure tretze minuts després, sense marge perquè la Policia Local alliberés de cotxes la Riera Capaspre.

Rierada 25082006-2“És difícil saber què va fallar exactament, però el cert és que alguna cosa va fallar”, ha assegurat Josep Basart, qui era l’alcalde de Calella en aquella època. “Era el Consell Comarcal a través del SMC qui avisava a les policies locals de la comarca de qualsevol circumstància meteorològica que podia suposar al
gun risc i, per motius que mai he sabut, hi va haver un problema amb la transmissió que va fer que no arribés ràpidament”
, ha recordat.

Rierada 25082006-3L’ex alcalde ha explicat en una entrevista a Ràdio Calella TV com és que hi havia cotxes aparcats a la llera quan, a priori, no s’hi podia accedir. “Aquella setmana estava tancada però algú va obrir la cadena permetent que els cotxes entréssin, i això no va ajudar”, ha admès.

Rierada 25082006-4La rierada va arrossegar la quarantena de cotxes que hi havia estacionats a aquella hora a la riera, pràcticament tots de visitants que havien vingut a passar el dia a Calella, o s’estaven aquí de vacances. Basart recorda que es van viure uns primers minuts amb molta angoixa fins que es va poder descartar que hi haguéssin víctimes. “El protocol va ser en un primer moment avisar perquè es retiréssin els cotxes i, un cop la rierada va ser efectiva, prohibir que hi entrés ningú amb la intenció de treuere’l. El següent pas, quan els cotxes van quedar taponats, va ser tornar a comprovar que no hi hagués ningú a l’interior perquè durant una bona estona vam tenir-ne la sospita”, ha reconegut l’ex alcalde.

Rierada 25082006-5L’ex alcalde ha reconegut l’actuació dels membres de la Policia Local i d’altres cossos de seguretat i d’emergències, que van donar una resposta eficaç i efectiva a una situació del tot extraordinària i inesperada. Les primeres hores van dedicar-se a controlar la situació i fixar les actuacions per retirar els vehicles que havien fet tap a la riera. La normalitat va trigar a restablir-se. Tres dies després encara s’estaven rescatant vehicles que havien anat a parar a mar amb l’ajuda d’helicòpters. “Com a anècdota, fins i tot es van treure cotxes que feia anys que estaven al fons del mar, que no eren del moment sinó que hi havien arribat d’altres rierades i que no s’havien pogut recuperar per les circusmtàncies que fossin”, ha revelat Basart.

Rierada 25082006-6L’Ajuntament de Calella va posar-se a disposició dels propietaris dels vehicles sinistrats a l’hora de gestionar-ho amb les asseguradores.

Es dóna el cas que la rierada va produir-se poques setmanes després que l’Ajuntament de Calella aprovés el projecte per cobrir la riera Capaspre. Axiò implicaria que els cotxes ja no hi poguéssin circular i, ni molt menys, estacionar. El projecte inicial del juliol del 2006 només contemplava el cobriment de la llera amb una llosa de formigó, deixant en l’aire el posterior tractament superficial i la integració urbanística de l’obra; així com el seu finançament.

Rierada 25082006-7Els fons de la Generalitat de Catalunya i de l’Estat asseguraven que es podia sufragar la primera part, i la posterior convocatòria del Pla Zapatero del llavors president espanyol, l’any 2009, va obrir la porta a encarar les dues actuacions de forma simultània. El cobriment i la urbanització de la Riera Capaspre va tenir un cost 0 per l’Ajuntament de Calella. Un diumenge 27 de desembre del 2009 es tallava la cinta de l’obra. Un matí fred, però assolellat.

Rierada 25082006-8Amb el pas dels temps, s’ha constatat que el projecte ha atorgat una nova centralitat a la ciutat, especialment a l’estiu. La riera, ara transitable tant per cotxes com per a vianants, és una de les zones més concorregudes de la ciutat i al seu voltant s’ha reacivat l’economia. El que abans era una barrera grisa de formigó, ara és una avinguda rodejada de bars i restaurants que hi donen vida.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *