Es disparen els casos d’infeccions de transmissió sexual

La millora en el diagnòstic, que ajuda a detectar més casos, però també l’augment de les pràctiques sexuals de risc, la relaxació en l’ús del preservatiu o la desinformació sobre aquest tipus de malalties són – segons els experts – els motius que expliquen l’augment constatat del nombre d’infeccions de transmissió sexual. A la província de Barcelona, en el període 2015-2020 s’ha produït un augment significatiu i les dades, encara incomplertes, apunten que al 2021 es podria retornar als nivells prepandèmics.

L’any 2020 es van declarar 5.967 casos d’ITS de notificació individualitzada a la província de Barcelona, segons dades facilitades per la Diputació a partir del registre del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya. Això suposa un creixement del 294% en tan sols 5 anys.

Els experts ho atribueixen, en part, a la millora en el diagnòstic, però també a l’augment de les pràctiques sexuals de risc. A banda que ha baixat l’edat d’iniciació en les relacions sexuals, també la relaxació en l’ús del preservatiu, l’augment de les parelles sexuals o la baixa percepció del risc en contraure-les, entre d’altres factors.

La clamídia és la ITS més freqüent a la província de Barcelona, concentrant el 60,1% dels casos declarats l’any 2020, seguida de la gonocòccia (26,8%). També destaquen la sífilis, el VIH i el limfogranuloma veneri.

Font: Registre d’ITS del CEEISCAT

Font: Registre d’ITS del CEEISCAT

A més a més, les dades podrien ser més elevades si es té en compte que hi ha altres infeccions que també es poden transmetre per contacte sexual i que queden fora del registre oficial com poden ser el virus del papil·loma humà, l’herpes simple o la verola del mico, brot que aquí es va iniciar el maig del 2022 i va arribar al seu pic el juliol passat. Des d’aleshores, els diagnòstics a Catalunya han anat baixant.

Tot i que durant el 2020 es van notificar més casos d’ITS en homes, l’increment va ser molt superior en les dones: del 841% des del 2015. La mitjana d’edat dels contagis va ser els 31,45 anys. La meitat de les ITS es van diagnosticar en menors de 25 anys i, a partir dels 35 anys, els contagis van disminuir degut a l’estabilització en el nombre de parelles sexuals.

Per contribuir a promoure una bona salut sexual la Diputació de Barcelona, a través de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, ofereix als municipis una sèrie de recursos per fomentar la promoció d’una sexualitat sana.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *