Es disparen els casos d’infeccions de transmissió sexual

La millora en el diagnòstic, que ajuda a detectar més casos, però també l’augment de les pràctiques sexuals de risc, la relaxació en l’ús del preservatiu o la desinformació sobre aquest tipus de malalties són – segons els experts – els motius que expliquen l’augment constatat del nombre d’infeccions de transmissió sexual. A la província de Barcelona, en el període 2015-2020 s’ha produït un augment significatiu i les dades, encara incomplertes, apunten que al 2021 es podria retornar als nivells prepandèmics.

L’any 2020 es van declarar 5.967 casos d’ITS de notificació individualitzada a la província de Barcelona, segons dades facilitades per la Diputació a partir del registre del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya. Això suposa un creixement del 294% en tan sols 5 anys.

Els experts ho atribueixen, en part, a la millora en el diagnòstic, però també a l’augment de les pràctiques sexuals de risc. A banda que ha baixat l’edat d’iniciació en les relacions sexuals, també la relaxació en l’ús del preservatiu, l’augment de les parelles sexuals o la baixa percepció del risc en contraure-les, entre d’altres factors.

La clamídia és la ITS més freqüent a la província de Barcelona, concentrant el 60,1% dels casos declarats l’any 2020, seguida de la gonocòccia (26,8%). També destaquen la sífilis, el VIH i el limfogranuloma veneri.

Font: Registre d’ITS del CEEISCAT

Font: Registre d’ITS del CEEISCAT

A més a més, les dades podrien ser més elevades si es té en compte que hi ha altres infeccions que també es poden transmetre per contacte sexual i que queden fora del registre oficial com poden ser el virus del papil·loma humà, l’herpes simple o la verola del mico, brot que aquí es va iniciar el maig del 2022 i va arribar al seu pic el juliol passat. Des d’aleshores, els diagnòstics a Catalunya han anat baixant.

Tot i que durant el 2020 es van notificar més casos d’ITS en homes, l’increment va ser molt superior en les dones: del 841% des del 2015. La mitjana d’edat dels contagis va ser els 31,45 anys. La meitat de les ITS es van diagnosticar en menors de 25 anys i, a partir dels 35 anys, els contagis van disminuir degut a l’estabilització en el nombre de parelles sexuals.

Per contribuir a promoure una bona salut sexual la Diputació de Barcelona, a través de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social, ofereix als municipis una sèrie de recursos per fomentar la promoció d’una sexualitat sana.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.